Hlavní obsah

Pěstitel konopí Dvořák dostal podmíněný trest

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov
Aktualizováno

Okresní soud v Prostějově udělil ve středu podmíněný trest 30 měsíců vězení s odkladem na tři roky Dušanu Dvořákovi (48). Obžaloba ho spolu s jeho ženou Radomírou (47) vinila z nelegálního pěstování konopí. Dvořáková byla viny zproštěna.

Foto: Petr Marek, Právo

Dušan Dvořák před budovou Okresního soudu v Prostějově

Článek

Dvořáka verdikt OS nijak nevyvedl z míry. Přijal ho v klidu, ale zároveň s pohrdáním. „Co se tady dělo, je šaškárna. Soudkyně mě odsoudila jen proto, že opačný verdikt by byl průlomový a ona si ho bála vzít na triko. Na to, co jsme dělali, nám ústava dává právo. Pěstovat konopí a vyvíjet činnost s tím spojenou budu dál a ještě ve větším,“ prohlásil Dvořák bezprostředně poté, co opustil soudní síň.

Na dotaz Práva, zda se nebojí, že skončí za mřížemi, odpověděl: „No a co! Nebudu jediný. Alespoň to lidi vyburcuje a budou se spolu se mnou za pravdu bít. Odvolám se, a než to skončí, stejně všechno, co nyní činím, bude zlegalizováno,“ řekl Dvořák.

Policie u Dvořákových rostliny poprvé zabavila v polovině loňského srpna. V Ospělově, části obce Ludmírov, našla jak sušený materiál, tak stovky rostlin na zahradě. Celkem jich bylo asi 800. Dvořák se hájil tím, že na pěstování konopí má povolení, přičemž toto slouží výhradně k léčebným účelům a výzkumu. Marihuanu používal například k výrobě mastí, olejů nebo tinktur, které rozdával. Konopí podle něj policisté sklidili a zabavili nezákonně.

Foto: Petr Marek, Právo

Dušan Dvořák s manželkou Radomírou u Okresního soudu v Prostějově.

OS však jeho obhajobu neakceptoval. „Povolení jste neměl, pěstoval jste konopí s obsahem drogy větším, než je zákonem povolené maximum, nedovoleně jste z něj vyráběl a jiným opatřoval produkty. Rovněž váš přístup ke konopí byl velmi benevolentní, když jste k němu umožnil přístup dalším osobám, mj. i mladistvým. Podmíněný trest proto, že na vás může působit tak, abyste ze svého jednání vyvodil reflexi,“ uvedla ve zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu prostějovského OS Ivona Otrubová.

Hrozil jim trest deset let

Obžalovaným hrozil trest od dvou do deseti let. Dvořákové vina nebyla prokázána. "Manžel vše činil sám. Ona s konopím prakticky do styku nepřišla,“ vysvětlila soudkyně.

„Senát přijal argumenty obžaloby a s tím jsem spokojen. Odvolání ohledně výše trestu zvážím,“ řekl Právu státní zástupce Ivo Černík. Lhůtu na odvolání si stejně jako on ponechal i Dvořák, který v pěstování konopí pokračoval i letos. Dalších více než 300 rostlin policie v Ospělově zabavila při prohlídce na začátku září. „V tomto případě ale zatím žádná obvinění ještě nepadla. Čekáme na výsledky expertízy,“ řekl k tomu Černík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám