Hlavní obsah

Parta padělatelů pětistovek z Loun je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOUNY

Partu mladých lidí ze severních Čech, která se dlouhodobě věnovala šíření falešných bankovek, zadržela v úterý policie. Několik měsíců platili pětistovkami a dvoustovkami vlastní výroby, jejich přesné množství policie zatím nesdělila.

Článek

"V úterý 14. června zadrželi kriminalisté celkem čtyři muže ve věku 27, 32, 35 a 39 let a jednu 37letou ženu z Loun a obvinili je z trestného činu padělání a pozměňování peněz, někteří už jsou ve vazbě," uvedla mluvčí severočeských policistů Jarmila Hrubešová.

Od února letošního roku měli v Ústí nad Labem a v Lounech v několika případech udat padělané bankovky. Jde o české koruny v nominálních hodnotách 200 a 500 korun. 

"Zvýšený výskyt padělků monitorují severočeští kriminalisté již několik měsíců. Vyskytují se tu především padělky bankovek českých korun. Padělá se ale i cizí měna - např. eura," dodala Hrubešová.

V letošním roce kriminalisté v severních Čechách zadrželi už 400 padělků různých bankovek. Lidé si je nejčastěji tisknou na obyčejných barevných tiskárnách, a tak samozřejmě nejsou nejkvalitnější, prodavačky ale ve spěchu nepoznají ani primitivní padělky.

Padělků jsou tisíce, množí se euro 

Podle údajů ČNB bylo u nás loni zabaveno přes 20 000 různých padělků a napodobenin. Nejvíce se padělají koruny, ale na vzestupu jsou eura. Kromě toho se můžete setkat i s falešnými italskými lirami či dolary.

Kuriózní je, že se objevují i padělky mincí, ačkoliv jejich výroba musí být značně náročná a zisk je relativně malý. 

Anketa

Kontrolujete si, jestli vám někdo nedává padělky?
Ano
23,7 %
Někdy
41,9 %
Nikdy
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám