Hlavní obsah

Parta dělníků se postavila lupičům z přepadené pumpy, ti po nich začali střílet

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov
Aktualizováno

Parta dělníků s tyčemi v rukou se v Dřevohosticích na Přerovsku pokusila zadržet dva střelnou zbraní ozbrojené lupiče ve věku 27 a 28 let, kteří přepadli zdejší čerpací stanici. Mladší z pachatelů, který je příslušníkem české armády, na ně při potyčce několikrát vystřelil, ale naštěstí nikoho netrefil.

Foto: Policie ČR

Lupiči disponovali slušným zbrojním arzenálem.

Článek

Lupičům se nakonec podařilo autem, které jim dělníci značně poškodili, odjet. O tři dny později je policisté dopadli.

Událost se stala 24. srpna. „Pachatelé přijeli k čerpací stanici a jeden z nich maskovaný kapucí, kšiltovkou a slunečními brýlemi vešel dovnitř, kde mu obsluha vydala pod pohrůžkou střelné zbraně 16 tisíc korun,“ popsal ve čtvrtek novinářům přepadení náměstek krajského policejního ředitele v Olomouci Karel Kadlec.

Událost podle něj sledovalo z nedaleké stavby několik dělníků a jejich rozhodnost spolu s odvahou loupežné přepadení zdramatizovala. Vyzbrojeni tyčemi se vydali k benzínce. „Jakmile je pachatel viděl, dal se na útěk. Muži ho však u auta dostihli, došlo k potyčce, při které na ně pachatel několikrát vystřelil, a to ve chvíli, kdy mu bránili sednout do vozidla,“ uvedl Kadlec.

Foto: Policie ČR

Vozidlo, které jim poničili dělníci, ukryli lupiči v lesním porostu pár kilometrů od místa činu.

Podle něj bylo jen velkým štěstím, že nedošlo k žádnému zranění. Lupičům se nakonec podařilo ujet. Auto jim však dělníci stihli značně poškodit. „Jejich jednání vnímám jako hrdinský čin a velmi přispěli k následnému dopadení pachatelů,“ zdůraznil náměstek. „Ti muži značně riskovali, ale snad každý hrdinský čin je spojen s rizikem. Asi nad tím příliš nepřemýšleli,“ podotkl vyšetřovatel Jan Lisický.

Díky podrobnému popisu vozidla se kriminalistům podařilo vytipovat okruh podezřelých osob, po nichž policisté začali pátrat. „Když se ani jeden z podezřelých nedostavil ráno v pondělí 27. srpna do práce, začínalo být zřejmé, že tip je správný,“ poznamenal Kadlec.

Foto: Policie ČR

Lupiči disponovali slušným zbrojním arzenálem.

Pachatelé se skrývali v jednom z bytů na přerovském sídlišti. Oba zadržela na místě zásahová jednotka z Moravskoslezského kraje. Zákrok přitom musel být velmi pečlivě a obezřetně připraven, protože v bytě bylo s lupiči i šestiměsíční dítě. „Pachatele se podařilo vylákat na chodbu,“ uvedl k tomu kriminalista Tomáš Adam.

Při domovních prohlídkách zajistili policisté u pachatelů krátké střelné zbraně, samopal a náboje, zajistili také vozidlo, s nímž lupiči z místa loupeže ujeli. Bylo nalezeno v lesním porostu několik kilometrů od místa loupeže.

Foto: Policie ČR

Lupiči disponovali slušným zbrojním arzenálem.

„Jednalo se o příslušníka 71. mechanizovaného praporu z Hranic na Moravě,“ řekla Právu k mladšímu z lupičů mluvčí generálního štábu Armády České republiky (AČR) Jana Růžičková. V AČR podle ní působil od roku 2006, naposledy na pozici řidiče v hodnosti svobodníka.

„Voják byl dnem vzetí do vazby okamžitě zproštěn výkonu služby,“ uvedla mluvčí. Následný postup je podle ní jednoznačný. „Pokud bude odsouzen pro spáchání úmyslného trestného činu, bude propuštěn ze služebního poměru, a to bez nároku na jakékoliv finanční náležitosti. Pro osoby, které selžou takovýmto zvlášť odsouzeníhodným způsobem, není v armádě místo, dodala Růžičková.

Na oba muže byla uvalena vazba. Jsou obviněni z loupeže, nedovoleného ozbrojování, mladší pak z pokusu o vraždu a starší z návodu k ní. Hrozí jim až dvacet let vězení. Starší z mužů, který je obchodním zástupcem, byl už v minulosti opakovaně trestán za násilnou trestnou činnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám