Hlavní obsah

Padělatel z Plzně dostal 3,5 roku. Vyráběl peníze, vysokoškolské tituly či covid pasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeňský okresní soud poslal ve středu na 3,5 roku za mříže Pavla Kubeše (36) za padělání peněz a výrobu falešných vysokoškolských titulů, maturitních vysvědčení, ale i covid pasů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedle vězení musí ještě zaplatit 50 tisíc korun pokutu. Trest si bývalý počítačový technik Západočeské univerzity v Plzni vyjednal se státním zástupcem a soud jejich dohodu schválil.

Muž podle spisu inkasoval za falzifikáty od čtyř do 13 tisíc korun. Například jedna ze svědkyň uvedla, že ji Kubeš obstaral požadovaný titul z pedagogické fakulty, aniž by absolvovala studijní program.

„Chtěla jsem rozšířit stávající bakalářské vzdělání z veřejné správy na magisterské v učitelském oboru. Řekla jsem mu, jakou mám představu, a on mi nabídl, že nemusím chodit do školy. Domluvili jsme se, že mu zaplatím 4000 korun,“ vypovídala 42letá žena.

Za tři měsíce ji pak Kubeš přinesl diplom s titulem magistr. „Nechtěla jsem se příliš vyptávat a mít pak nějaké potíže,“ uzavřela svědkyně.

Kubeš původně před soudem přiznal jen částečně. Rezolutně ale popíral výrobu falešných dvoutisícovek, které se v loňském roce objevily v Plzni a v Praze.

Po provedeném dokazování ale nakonec sám požádal státního zástupce, zda by s ním mohl uzavřít dohodu o vině a trestu s tím, že souhlasí se vším, co je obsahem obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám