Hlavní obsah

Padělatel oklamal všechny banky v Brně falešnými doklady

Právo, Petr Knötig
BRNO

Výroba osobních dokladů nutných pro vyřízení spotřebitelských úvěrů a jejich neoprávněné čerpání na neexistující osoby byla hlavní pracovní náplň a způsob obživy 24letého muže z Brna. Ten dokázal od podzimu 2005 v pronajatém domě v Třebíči vyrobit spoustu různých dokladů a vylákat tak skoro dva a čtvrt miliónu korun. Jenže po dlouhém prověřování spadla klec a muž je ve vazbě, kde čeká na soud.

Článek

"Bylo to docela složité, protože po prvním oznámení od České spořitelny, že klient nesplácí úvěr ve výši 100 tisíc korun, jsme nemohli podezřelého člověka najít. Pak se ukázalo, že jméno je vymyšlené a doklady pro vyřízení úvěru si vyrobil na neexistující jméno a rodné číslo. Podobných případů pak začalo přibývat a bylo jasné, že to někdo dělá s dokonalým systémem," řekl vedoucí brněnské hospodářské kriminálky Josef Bečvář.

Správnou stopu potvrdila domovní prohlídka

Policisté začali prověřovat podezřelé z podsvětí, a to jak ty, kteří jsou na svobodě, tak i ty, kteří jsou ve vazbě, až se dostali na 24letého muže. Ten měl hlášené trvalé bydliště ve Slavkově u Brna, ale nezdržoval se tam a bydlel v pronajatém domku v Třebíči. Tam pak domovní prohlídka ukázala, že je policie na dobré stopě.

"Našli jsme tam vyrobené řidičské průkazy, občanské průkazy, pasy i osvědčení o technickém průkazu, dále kufřík s nářadím na padělání dokladů a žehličky na jejich zažehlování do fólie. Navíc tam měl deníček, ve kterém si přesně evidoval den a peněžní ústav, kde získal úvěr. Kupoval si za základní vklad zejména elektroniku, kterou pak prodával. Někde získal i hotovost, kterou použil pro svou potřebu," doplnil kriminalista Vladimír Daněk.

Až 48 prokázaných podvodů

Zadržený podvodník měl také úzké vazby na romskou komunitu v Brně a právě odtud pocházela většina dokladů, které mu kapsáři prodávali, aby je mohl pozměnit a padělat na cizí jméno a neexistující adresu i rodné číslo. Některé doklady dokázal tak dokonale vyrobit, že je ani experti nerozeznali od pravých.

Prošetřování případu pak ukázalo, že muž podvedl všechny peněžní ústavy poskytující spotřebitelské úvěry na bezhotovostní nákup v Brně. Nakonec začal jezdit nakupovat na úvěr i na Znojemsko a v okolí Brna. Po jeho odhalení policisté měli zadokumentovanou škodu přes milión korun, ale podezřelý muž si nevážil stíhání na svobodě, a tak pokračoval v podvodech dál, až mu to kriminalisté spočítali na dva a čtvrt miliónu korun a prokázali mu 48 případů.

Nyní je ve vazbě a hrozí mu za úvěrové podvody a padělání a pozměňování dokladů až 8 let za mřížemi. Jde o muže, který nedokončil ekonomické vzdělání na vysoké škole a pracoval nějaký čas jako poradce pro peněžní ústavy pro poskytování smluv na spotřebitelské úvěry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám