Hlavní obsah

Padělaných bankovek přibylo o polovinu, v trendu jsou eura a koruny

Právo, Josef Koukal

O polovinu víc padělaných bankovek zadrželi loni detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) české policie oproti předloňsku. Nejoblíbenější měnou padělatelů jsou eura a české koruny. Na ústupu jsou naopak americké dolary.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„V České republice bylo celkem zachyceno 6 853 kusů padělků bankovek a mincí, což ve srovnání s rokem 2008, kdy bylo zadrženo 4 584 kusů, činí nárůst o polovinu,“ uvádí se ve výroční zprávě o činnosti ÚOOZ, kterou má Právo k dispozici.

Z 3 589 kusů padělků české měny byla naprostá většina vyrobena na kancelářských tiskárnách a kopírkách. Podle policie šlo vesměs o méně zdařilé plagiáty.

Raketový nárůst však zaznamenal počet padělků eurobankovek. Oproti roku 2008 jich policie zabavila o 167 procent víc, celkem 2745 kusů. Na tomto čísle se však podepsal především rozsáhlý zátah na padělatele, při němž bylo zadrženo 1990 stoeurových bankovek.

Ubylo padělaných dolarů

Naopak značný pokles zájmu projevili padělatelé o americkou měnu. Loni policisté zadrželi pouze 217 padělků dolarových bankovek, o jedenáct procent méně než předloni.

Jak falešná eura, tak dolary se od napodobenin českých korun liší zpravidla vyšší kvalitou a občas bývají dílem opravdových profesionálů.

Při padělání české měny nehrají podle policistů z ÚOOZ téměř žádnou roli organizované gangy. „Většinou se jedná o experimenty jednotlivců nebo skupin mladistvých, kteří využívají k padělání peněz nejnovější techniky v podobě PC, skenerů a tiskáren,“ uvádí zpráva s tím, že výrobci se většinou snaží na trhu udat větší množství bankovek se stejným sériovým číslem.

Jiná situace panuje v oblasti padělání eur. „Pachatelé pocházejí z jiných evropských zemí a jsou velmi dobře organizovaní,“ stojí dále v textu.

Loni tak do Česka doputovaly například produkty z padělatelských dílen z Bulharska a Itálie. Výrobci jsou přitom podle police napojeni i na důmyslnou síť distributorů. „Tyto skupiny pak operují po celé Evropě, kdy po udání určitého množství padělků, opouštějí dané území a přesunují se do jiného státu,“ podotýká zpráva s tím, že síti dominují občané bulharské národnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám