Hlavní obsah

Ozbrojený důchodce chtěl vystřílet v Sušici restauraci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SUŠICE

Bezmála třicet minut strachu prožili v noci na úterý personál a hosté restaurace La Bonita v Sušici na Klatovsku. Z jednoho ze zákazníků se vyklubal psychopat, který deset minut po půlnoci tasil nabitou zbraň a začal vyhrožovat, že všechny kolem postřílí.

Foto: Klára Kašparová

Z divadla Cesta kolem světa

Článek

Servírky a lidé za barem se před zuřivým mužem utekli schovat do kuchyně. Pětašedesátiletému místnímu důchodci s prstem na spoušti revolveru ráže 6,35 milimetrů se tak postavil tváří v tvář pouze majitel podniku Zdeněk Saler.

"Byla to nejhorší půlhodina mého života a to už jsem něco zažil," vzpomínal hospodský. Podle něho to přišlo jako blesk z čistého nebe.

"Toho muže znám od vidění. Aspoň jednou měsíčně k nám zajde s přáteli. Ten večer přišel sám. Dal si jídlo a něco popil. Když jsem mu kolem půlnoci řekl, že je čas jít domů, zvedl se šel k východu. Tam se zastavil a začal lidem nadávat že jsou mrchy a debilové a že nás všechny postřílí. Tím to všechno začalo," vybavoval si Saler okamžiky, které předcházely vlastnímu dramatu.

Hostinský se ho snažil přemluvit

Muž v lesnické uniformě sáhl pod bundu a z pouzdra vytáhl pistoli. "Křičel, že je nemocný, že mu je všechno jedno. Poznal jsem, že to není žádná legrace a že v ruce svírá opravdovou pistoli. Zahnal jsem všechny do kuchyně včetně mé manželky a dcery. Přitom jsem jednomu z hostů podstrčil mobil, aby přivolal pomoc," líčil majitel restaurace.

"Pak jsem se snažil tomu člověku jeho záměr rozmluvit. Vůbec si nedal říci a pořád opakoval, že už je mu všechno jedno. Husí kůže mi naskočila, když se začal ptát, jestli to chci nasypat do břicha či do kolene, nebo jestli má nejdřív zastřelit manželku a potom dceru," dodal.

Snažil se muže uklidňovat a přesvědčovat, aby pistoli zastrčil. Sliboval mu, že když poslechne, nezavolá policii. Na to se ale ještě více rozčílil a křičel, ať je klidně zavolá, že lidi stejně postřílí.

"Byly to nekonečné minuty. Už jsem uvažoval i o tom, že se ho pokusím sám odzbrojit. Pořád ale držel prst na kohoutku. Bylo to moc velké riziko," pokračoval hostinský. K útoku se odhodlal, až když se objevili v chodbě strážci zákona.

Na poslední chvíli ho srazil k zemi

"Jakmile se po nich otočil, vrhl jsem se po něm a pěstí ho srazil k zemi. Policisté mu potom sebrali zbraň. Pak to na mne celé dolehlo. Mohlo to skončit všelijak. Pořád mi nejde do hlavy, co ho k tomu vedlo. Kdyby měl alespoň nějaký důvod, třeba kdyby šlo o přepadení, tak to člověk pochopí. Ale tohle byl nečekaný zkrat, ten člověk se musel zbláznit," uzavřel Zdeněk Saler.

Do hovoru příliš nebylo ani jednomu z přítomných hostů Milanu Jarabovi. "Nejdřív to vypadalo, že jde o nepovedený žert .Ten člověk nás ale brzy vyvedl z omylu. Uklidil jsem se raději do kuchyně a do lokálu nevystrčil ani hlavu," řekl svědek.

Vysokoškolsky vzdělaný důchodce skončil v cele předběžného zadržení. "Zjistili jsme, že zbraň má v legálním držení. V zásobníku měl šest ostrých nábojů. Policejní rada ho obvinil z trestného činu výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyšetřování bude pokračovat na svobodě," uvedl Josef Švec z klatovského policejního ředitelství.

Podle osloveného psychologa mohlo v restauraci dojít ke krvavé tragédii. "Šlo pravděpodobně o člověka s utajenou agresivitou, která se mohla zaktivizovat alkoholem. U něho pak převládají emoce nad zdravým rozumem. Tím, že s ním hostinský mluvil, se zřejmě vnitřní vzruchy zmírnily a muž nezmáčkl spoušť," řekl klatovský psycholog Karel Havlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám