Hlavní obsah

Otec mu nenalil, tak ho ubil sekyrou

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIČÍN

Nenalitá sklenička piva rozlítila v sobotu 8. ledna osmatřicetiletého muže natolik, že svého jednašedesátiletého otce ubil sekyrou. Takový je výsledek vyšetřování první letošní vraždy v královéhradeckém kraji. Syn se nastěhoval do otcova jičínského bytu loni v prosinci.

Foto: Jiří Smutný

Průkazy Jana Skácela

Článek

"Nechal ho u sebe bydlet hlavně proto, že syn v posledních měsících žil jako bezdomovec a nebyl nikde zaměstnán. Ovšem vzhledem k tomu, že otec často holdoval alkoholu, využíval syna k tomu, aby mu pití obstarával. Ten, jelikož neměl žádný příjem, pro něj alkohol kradl v místních obchodech," uvedla mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Mezi muži docházelo často k hádkám, neboť se otec se synem nechtěl o pití dělit a stále mu předhazoval, že může být rád, když má alespoň střechu nad hlavou. Tak to šlo až do osudného dne. V ten večer se otec díval na televizi a popíjel pivo, aniž by synovi nabídl.

Ten už to nemohl vydržet a zeptal se ho, zda mu to není hloupé pít sám, když pro něj alkohol krade. Otec mu na to neodpověděl a pak vzaly události rychlý spád. V kuchyni syn popadl sekeru a bez jakéhokoliv varování sedícího otce dvakrát udeřil tupou stranou do temena hlavy. Po prvním úderu se otec stačil pouze zeptat: Co děláš?

"Po druhé ráně se bezvládně svalil na zem, kde ho ještě syn dvakrát udeřil do zad. Jelikož otec na zemi chrčel, rozhodl se mu ucpat ústa hadrem," uvedla Klečalová.

Udal se sám

Po několika minutách již oběť nevydávala žádné zvuky, a proto útočník usoudil, že je po všem. Tělo přikryl čistým bílým ubrusem a sám se převlékl. V bytě nic neuklízel. Poté si v klidu vypil pivo, vykouřil několik cigaret a nakonec z otcova mobilního telefonu zavolal na policii a odešel ven před dům, kde počkal na příjezd policejní hlídky.

"Na základě ohledání místa činu a výslechu mu bylo druhý den policejním komisařem sděleno obvinění z trestného činu vraždy, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na 15 let. Rozhodnutím Okresního soudu v Hradci Králové byl vzat do vazby," dodala Klečalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám