Hlavní obsah

Ostravský výtržník dostal 12 let za pokus o vraždu muže, který ho napomenul na ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct let ve věznici se zvýšenou ostrahou vyměřil ostravský krajský soud v pondělí Robertu Janičovi. Ten loni v únoru v Ostravě pobodal muže, který ho napomenul za to, že se na ulici chová jako hulvát. Janiča na oprávněnou kritiku odpověděl napadením a několika ranami nožem. Soud ho znal vinným z pokusu o vraždu. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

K události došlo 15. února nedaleko autobusového nádraží ve Vítkovické ulici v Ostravě. Jak informovala policie, Janičo byl pod vlivem drog a na ulici si počínal jako smyslů zbavený. Vyřvával na celé kolo a budil veřejné pohoršení.

Na jeho chování reagoval kolemjdoucí muž, který byl pod vlivem alkoholu. Janičo k němu přistoupil se zavíracím nožem a několikrát ho bodl do horní části těla. Muž upadl na zem a do nemocnice ho převezla záchranka, kterou zavolali náhodní svědci. Tam se podrobil operaci. S následky zranění se potýká dodnes.

Muž se soudu hájil tím, že ho poškozený napadl jako první a prý se jen bránit. Odmítl také, že by ho chtěl zabít. Důkazy ale svědčily proti němu.

„Obhajoba o nutné obraně, se kterou před soud obžalovaný předstoupil, byla vyvrácena,“ řekl Novinkám mluvčí soudu Igor Krajdl. Dodal také, že soud ani nemá pochybnosti o právní kvalifikaci. „Útok byl veden třemi ranami, takže obžalovaný musel být srozuměn s tím, že může způsobit i smrtelné následky,“ dodal mluvčí.

Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený si ponechal lhůtu pro případné odvolání k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Mladistvý se na nádraží v Olomouci polil hořlavinou a upálil

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám