Hlavní obsah

Osm fotbalistů je kvůli korupci před soudem

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní soud ve Strakonicích začal v pondělí řešit rozsáhlou kauzu korupce ve fotbale. Osm hráčů se podle obžaloby v letech 2012 a 2013 snažilo ovlivňovat zápasy juniorských soutěží, české fotbalové ligy a poháru kvůli zisku u sázkových kanceláří.

Fotbalisté obžalovaní v korupční kauze před strakonickým soudemVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Osm mužů se podle státního zástupce stalo součástí sázkařské mafie, do které patřili také hráči ze Slovenska jako například Marian Dirnbach či bývalý slovenský reprezentant Ivan Hodúr. Oba tito hráči už nesmí působit v tamní lize. Dirnbach na čtvrt století a Hodúr má zákaz na 23 let.

Obžaloba má celkem 25 bodů a na lavici obžalovaných v soudní síni v pondělí seděli Jan Hanzal, Daniel Kaplan, David Placák, Zdeněk Kopas, Michal Macháček, Jan Procházka, Ondřej Bíro a Petr Hlaváček. Na jednání scházel ještě teplický obránce David Jablonský, který je v zahraničí a nepřevzal obsílku.

Podle obžaloby byli tito hráči součástí úplatkářské mafie, která se snažila přimět i fotbalisty z juniorské ligy, aby ovlivnili výsledky. Někteří obžalovaní nabízeli fotbalistům i více než sto tisíc korun, když zajistí, aby v jednotlivých zápasech padlo například po patnácté minutě čtyři i více gólů.

Jan Hanzal s Michalem Macháčkem kvůli tomu prý například na podzim v roce 2012 volali fotbalistu juniorky MAS Táborsko, aby ovlivnil utkání juniorské ligy. Nabízeli mu za to 126 tisíc korun.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Osm mužů viní obžaloba z toho, že se snažili ovlivnit výsledky fotbalových zápasů

„Vůbec si nevybavuji, kdo na to přišel,“ uvedl před soudem Hanzal, který podobně kontaktoval například i mladé teplické fotbalisty. „Marian Dirnbach mi volal, jestli by nebylo možné kontaktovat nějaké fotbalisty,“ konstatoval dále Hanzal. Ten se s Dirnbachem nikdy nesetkal, ale právě on ho prý vždy kontaktoval a také vyplácel peníze.

Zisk byl jen pár set eur

„Sázeli by vždy Slováci,“ upozornil na plán Hanzal. Ovlivňování zápasů se však obžalovaným nedařilo a většinou jim hráči na nabídku v řádech desítek tisíc korun nepřistoupili. Jindy sázková kancelář podezřelé utkání včas stáhla z rozpisu.

Soudce Tomáš Uldrich se také Hanzala ptal, proč se stal součástí sázkařské mafie. „Potřeboval jsem peníze, a neuvědomoval jsem si, že je to trestný čin. Byly to lehce vydělané peníze,“ konstatoval Hanzal.

Připustil, že celkový zisk ze všech akcí byl pouze pět set euro (13 500 korun). Mezi hlavní důkazy patří záznamy z mobilních telefonů. Některým obžalovaným hrozí za podplácení až šest let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám