Hlavní obsah

Opilý Citrón stojí u soudu na straně Srby

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Před senátem Krajského soudu v Českých Budějovicích ve čtvrtek vypovídal Karel Rziepel - Jánský. Klíčový svědek, který celý případ údajně plánované vraždy novinářky Sabiny Slonkové oznámil policii, přišel k soudu zřejmě opilý a nakonec si vysloužil od soudce desetitisícovou pokutu.

Foto: Jana Digrinová

Začínáme na nádvoří mníšeckého zámku.

Článek

Obžalobě z přípravy likvidace novinářky čelí bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí a agent vojenské rozvědky Karel Srba a tři podnikatelé z Prachaticka Eva Tomšovicová, Michal Novotný a Petr Volf. Všem hrozí až patnáct let vězení. Pátý obžalovaný, podnikatel Jiří Slavík z Prahy, který měl obstarat semtex k provedení vraždy, je viněn pouze z nedovoleného ozbrojování a hrozí mu maximálně tři roky vězení.

Se Srbou prý nemluvil

Rziepel ve čtvrtek v podstatě potvrdil svoji výpověď z přípravného řízení, kde uvedl, že vraždu novinářky si u něho objednal Novotný. O plánu však podle něho měli vědět i Volf, Tomšovicová a Novotného manželka. "Srbu osobně neznám a ani jsem s ním nikdy osobně nemluvil," uvedl Rziepel.

Ačkoli se ho soud právě z tohoto důvodu na případnou účast při přípravě vraždy neptal, recidivista, známý ve Vimperku a okolí jako Citrón, několikrát opakoval, že Srba by si při své inteligenci takové amatéry na vraždu určitě neobjednal. "Oslovil mě Michal Novotný a když jsem mu oznámil, že jsem schopen vraždy, dal mi fotografii Slonkové s adresami, na nichž by se měla zdržovat," konstatoval. Novotný mu měl pak dát dva tisíce korun, semtex s rozbuškou a poslat ho do Prahy. Tam už jel Rziepel s policií, která měla další postup pod kontrolou.

Rziepel: Srbu tlačila Tomšovicová

Rziepelův výstup však připomínal doslova frašku. Nejdříve nechal několik minut osazenstvo jednací místnosti čekat, protože si musel "odskočit" a když odmítl odpovědět na některé otázky předsedy senátu Slavomíra Cirhana, byl pokutován. Na dotaz jedné z obhájkyň, kolik má v sobě piv, odvětil: "Co je vám do toho". Od výslechu odešel houpavou chůzí se slovy: "Děkuji za tu pokutu."

"Srba přece není takový blázen, aby to dělal," řekl pak na chodbě Rziepel. Na dotaz, proč by to dělal Novotný, poznamenal: "Tlačila ho Tomšovicová".

Považují Tomšovicovou za věrohodnou

Kromě Rziepela vypovídali v průběhu čtvrtého jednacího dne také znalci z oboru psychologie a psychiatrie Slavomil Hubálek a Vanda Valentová, jejichž pracoviště je akreditováno ke zpracovávání posudků na osoby pro Národně bezpečnostní úřad (NBÚ). Srbu tito znalci označili za člověka, jehož konání je silně motivováno touhou po majetku. Například i pro vojenskou rozvědku podle nich pracoval hlavně kvůli penězům.

Proti tomu se Srba ohradil vlastenectvím. "Já se nedomnívám, že vlastenectví bylo motivem práce v komunistické rozvědce," kontroval Hubálek.

Tým Srbových obhájců nechal zpracovat vlastní posudek a snaží se argumentovat někdejšími osobními rozpory Hubálka a jeho mandanta. Například i proto, že v oponentním posudku se v případě Tomšovicové hovoří o takzvané bájné lhavosti. "S tím nemohu souhlasit. Nenašli jsme jediný důvod proč věrohodnost jejích výpovědí zpochybnit," zdůraznil Hubálek.

Reklama

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Tomšovicová: Srby jsem se bála

Výpověďmi plných rozporů pokračoval ve středu u Krajského soudu v Českých Budějovicích třetí den projednávání případu údajně chystané vraždy novinářky Sabiny...

Výběr článků

Načítám