Hlavní obsah

Okouzlil ji „brazilský lékař” a přišla o tisíce, které si musela půjčit

Právo, mhr

Na lep sedla padesátiletá žena z obce na Přerovsku podvodníkovi, který se vydával za lékaře z Brazílie. Za zády svého manžela si s ním psala a po lichotkách, kterými ji častoval, mu poslala peníze. Ty si ovšem musela půjčit. Právo o případu informoval policejní mluvčí František Kořínek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příběh začal loni v listopadu, když dotyčný ženu na sociální síti požádal o přátelství. „Od začátku se jí snažil vlichotit do přízně. Psal ji, jak si ji vybral, protože se mu na profilové fotografii zdála velice sympatická,“ uvedl mluvčí.

Během další komunikace lichotka stíhala lichotku a postupně začal muž hrát na city. Tvrdil, že je lékař z Brazílie, který je sám na patnáctiletého syna, protože jeho žena přišla o život, když ji neznámý pachatel ubil v autě. Psal česky a znalost jazyka vysvětlil tím, že se ho naučil od kolegy, který pochází z České republiky,“ uvedl Kořínek.

Týdny ubíhaly a zpočátku nezávazná komunikace se stávala čím dál osobnější a lákavější, až žena podlehla pohádkám o krásné budoucnosti. Když jí nabídl, že do Česka přijede, ale před tím jí ještě v balíčku poštou pošle dva miliony dolarů a zlaté šperky, měl ji již lapenou ve své síti. Balíček měla žena u sebe schovat až do jeho příjezdu.

Advokát z Plzně se měl pokusit připravit umírajícího muže o majetek, soudí ho za podvod

Krimi

„Podmínkou přijetí balíčku však byla povinnost uhradit poplatky spojené s cestou, například clo či letištní poplatky. Jako první platbu muž požadoval dva tisíce euro (53 tisíc korun), které však žena neměla. Proto si v bance sjednala úvěr a peníze koncem prosince poslala,“ poznamenal Kořínek.

Toužebně očekávaný balíček však nepřišel. Naopak údajný lékař přišel s tvrzením, že je nutné uhradit stejnou platbu ještě jednou. Také tyto peníze si žena půjčila a v polovině ledna odeslala. Balíček však stále nepřicházel. Důvodem měly být problémy na cestě, protože zásilka nebyla pojištěna. Žena proto měla poslat jako pokutu dalších 15 tisíc euro (téměř 400 tisíc korun).

V té době na „investice“ ženy přišel její manžel. Protože jí chtěl pomoci a nechtěl obětovat peníze, které už odeslala, dokonce nějakou dobu společně vážně zvažovali, že požadovanou pokutu pošlou. ”Nakonec usoudili, že se nejspíš jedná o podvod a věc oznámili policistům,“ doplnil policejní mluvčí.

Policisté po podvodníkovi pátrají. Pokud by se jim ho podařilo zjistit, hrozí mu až osm let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám