Hlavní obsah

Odvážný devítiletý Matěj pronásledoval pachatele a pomohl k jeho dopadení

Novinky, niš
Praha

Krátce po čtvrté hodině odpoledne si devítiletý Matěj v Novoborské ulici v Praze všiml muže, který ničil kasičku u boxu na noviny. Chlapec ale ihned zareagoval, zavolal na tísňovou linku a běžel za pachatelem.

Záznam rozhovoru z tísňové linky s malým hrdinouVideo: Policie ČR

 
Článek

Malý Matěj zavolal, protože dospělí lidé okolo něj mužovo počínání přehlíželi a raději odvraceli hlavu na druhou stranu.

„Jsem v Novoborské, jak jsou tady automaty na deníky, tak jeden pán rozmlátil trubkou, jak se tam dávají desetikoruny a teďka tady vyndává peníze,“ sdělil Matěj.

Ženě na lince řekl i jak vandal vypadá, co má na sobě za oblečení, jakým směrem odešel. Následně Matěj projevil velkou odvahu, když začal pachatele v uctivé vzdálenosti pronásledovat. Přitom detailně popisoval cestu, kudy běží. Byl s ním ještě mladší bratr, kterého měl zrovna na starosti.

Policisté přesně věděli, kde se nachází jak „zločinec“, tak Matěj
policejní mluvčí Tomáš Hulan

Vzpomněl si na evidenční čísla lamp 

Informace byly ihned předány kolegům, kteří na místo poslali policejní hlídky, které se vydaly pachatele zadržet. „Operátorka dále zůstala v kontaktu s Matějem, krom jiného také proto, aby nebyl na celou dramatickou situaci sám,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Matěj ve společnosti svého mladšího bratra pomáhal hlídky navigovat, jelikož si sám od sebe uvědomil, že pouliční lampy mají evidenční čísla. A k těmto údajům mají operátoři linek tísňového volání přístup. „Policisté přesně věděli, kde se nachází jak „zločinec“, tak jeho pronásledovatel, tedy Matěj,“ potvrdil Hulan.

Příklad pro ostatní 

Když po několika minutách dorazila hlídka na místo, zadržela šestadvacetiletého muže. „Jako jednoznačný důkaz pak policistům posloužila ta kasička, u které celý tento příběh začal, a kterou muži zákona u zadrženého i zajistili,“ uvedl Hulan.

Policie by tímto chtěla poděkovat malému Matějovi, jehož nelhostejnost k okolí a k nesprávnému jednání jiných lidí může být příkladem pro ostatní. „Mužovo jednání je momentálně kvalifikováno jako přestupek proti majetku,“ uzavřel Hulan.

Reklama

Výběr článků

Načítám