Hlavní obsah

Odborovému předákovi vyhrožují zabitím

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Dva muži hovořící s ruským akcentem vyhrožovali při cestě z práce Jaroslavu Husaříkovi z Břeclavi. Prý se nemusí dožít narozenin. Předseda místní organizace Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče v břeclavské nemocnici dává hrozby do souvislosti s děním v nemocnici.

Foto: Ivo Šašek

Otužilecké plavání v Žihobcích

Článek

"Nevím, jestli to byli Rusové delší dobu žijící u nás, nebo někdo, kdo ze sebe chtěl Rusa udělat. To se těžko pozná. Faktem ale je, že dobře věděli, koho zastavili a věděli i vše o mě. Znali věk i datum mých narozenin," řekl Právu Jaroslav Husařík.

Na odboráře muži čekali před týdnem při návratu z noční směny v práci. Jeden z dvojice stál na silnici a čekal, až se muž bude vracet domů. Oslovil jej důvěrným pozdravem "Nazdar Járo, jak se máš?". Další řeč už vedl pouze na téma odborář a nemocnice. Jednoznačně řekl, že jestli se představitel odborů nepřestane zajímat o dění v nemocnici, nemusí se ve zdraví dožít narozenin.

Příběh jako ze špatného filmu

Událost se stala krátce poté, co se v novinách objevily informace o výsledcích kontroly v břeclavské nemocnici, kterou inicioval právě Husařík. "Připadá mi to jako ze špatného filmu. Oficiálně k tomu nemám co říct," konstatoval ředitel nemocnice Miloslav Janulík. S odbory vede řádné jednání o kolektivní smlouvě a o zmíněném incidentu prý neměl tušení.

Odborář o incidentu informoval policii, která zahájila šetření. Událost oznámil i pražskému ústředí odborových svazů, kde dosud podobný případ zaznamenali pouze jednou. "Bez ohledu na vyhrožování budu pokračovat. Ostatně ani to nejde jinak. Věci jsou natolik rozjeté, že i kdybych chtěl, nedají se zastavit," dodal Husařík. Příští týden se v nemocnici uskuteční jednání za účasti krajského zdravotního rady Josefa Drbala a dalších lidí, včetně odborářů a jejich právního zástupce.

Problémy Husaříkovi začaly krátce poté, co novinám poskytl informace o výsledcích kontroly v břeclavské nemocnici. Kontrolní zprávu, poukazující na zjištěné nedostatky, předal při nedávné návštěvě Břeclavi také ministryni zdravotnictví Marii Součkové. Přesto ji prý po pár minutách už neměla. Předseda základní organizace odborů v nemocnici ale s touto možností počítal a postaral se, aby se zpráva nakonec k Součkové skutečně dostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám