Hlavní obsah

Obžalovaný z ubodání manželky u soudu plakal

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Jen asi patnáct měsíců trvalo manželství dnes čtyřiatřicetiletého Ludvíka Morkese z Ústí nad Orlicí. Skončilo smrtí jeho o půl roku starší ženy Evy, která skonala krátce před loňskými Vánocemi po pobodání nožem v jejich obchodu s potravinami. Morkes nyní před senátem Krajského soudu v Hradci Králové čelí obžalobě z její vraždy.

Foto: Jiří Cysař

Výstaviště Holešovice

Článek

Při výpovědi plakal a svůj čin nepopíral. Tvrdil jen, že si vůbec neuvědomuje, jak k tomu došlo. "Stala se hrozná věc, je to pro mě nepochopitelné," řekl.

V těle oběti našli lékaři devět bodných ran, které zasáhly životně důležité orgány. Žena zemřela po několika minutách.

Dosud bezúhonný Morkes vypověděl, že se vše stalo po hádce, k níž došlo poté, kdy se manželce přiznal ke své bisexuální orientaci. Někdy loni v létě navázal intimní vztah k muži z Hradce Králové, s nímž se stále častěji stýkal. Podle spisu mu dokonce slíbil, že před Vánoci vše oznámí manželce a zřejmě se s ní rozejde.

Fingoval přepadení

"Byla to naše první hádka. Řekla mi, že už nikdy neuvidím našeho syna. Pak se mi udělalo černo před očima a dál si na nic nepamatuji," uvedl mezi lítostivými vzlyky. Po napadení se muž převlékl a zavolal lékařku a záchrannou službu. Jeho žena však na následky poranění zemřela.

"Obžalovaný se snažil zakrýt stopy, sebral z pokladny asi dvacet tisíc korun a fingoval, že poškozená byla přepadena cizí osobou, což však bylo později vyvráceno," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Známé a rodinné příslušníky manželů událost šokovala. Z jejich výpovědí totiž vyplynulo, že až do osudného dne považovali manželství za zcela bezproblémové. Vesměs tvrdili, že Morkes byl velmi pracovitý, záleželo mu na rodině a nikdy se s manželkou nehádal.

"Pokud byly nějaké problémy, řešil je s klidem," uvedla jedna ze svědkyň. Hlavní líčení bude v úterý pokračovat výslechem znalců. Obžalovanému hrozí až patnáctiletý trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám