Hlavní obsah

Kvůli tragickému požáru ve Vejprtech byl obžalován ředitel ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vejprty
Aktualizováno

Státní zastupitelství podalo obžalobu na ředitele Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku, pod kterou patří domov pro mentálně postižené. Kvůli jeho požáru v roce 2020 zemřelo devět lidí. Řediteli Viktoru Koláčkovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti trest od tří do deseti let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Police vyšetřuje příčiny požáru ve VejprtechVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Na vývoj v případu ve čtvrtek upozornila Česká televize. „Byla podána obžaloba včera (ve středu) k Okresnímu soudu v Chomutově,“ potvrdila ČTK okresní žalobkyně Eva Seifertová.

Tragický požár vypukl v domově loni v lednu. Na místě zemřelo osm mužů a 30 lidí utrpělo zranění. Další muž následně podlehl zraněním v nemocnici. Událost patří mezi nejtragičtější požáry v Česku.

Kriminalisté později jako příčinu požáru vyloučili technickou závadu. Hořet začalo podle nich ve společenské místnosti, nejspíše na gauči. Policie případ vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Vejprty se rozloučily s tragicky zemřelými klienty domova pro zdravotně postižené

Domácí

Požár podle policie založil jeden z klientů domova. Protože byl označen za nepříčetného, policie v jeho případě věc odložila. Podle dřívějších informací řediteli policie vyčítá fungování domova před požárem.

Koláček uvedl, že k podané obžalobě žádné bližší informace zatím nemá. „Přišlo mi to datovou schránkou jako soukromé osobě, můj obhájce to ještě neví. Vzhledem k tomu, že jsem to dostal ve středu, tak k tomu nemůžu nic říct,“ uvedl.

V domově Kavkaz B začalo hořet 19. ledna 2020 brzy ráno ve společenské místnosti. Při požáru bylo ohroženo 34 klientů domova a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Příčinou byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm.

Tragický požár ve Vejprtech: Vedení domova podezírá tři postižené klienty

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám