Hlavní obsah

Oběti už nemusí vypovídat před očima pachatelů

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicetiletého muže napadla předloni v březnu na Královéhradecku skupinka neonacistů. Když došlo na soud, musel vypovídat před očima pachatelů a na chodbě procházet hloučkem jejich kamarádů. Nový zákon, který nabyl ve středu platnosti, by ho už ochránil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jde o poslední část zákona o obětech trestných činů z dílny ministerstva spravedlnosti, která začala v Česku platit. Poškozeným nejenže zaručuje anonymitu při výslechu, pokud o ni požádají, ale získají také právo na vyšší jednorázovou podporu ke zmírnění dopadů, které na nich jednání pachatele zanechalo.

„Zažíval pocity stresu a úzkosti, výpověď byla celkově nejistá,“ řekla právnička sdružení In Iustitia Klára Kalibová k tomu, jak prožíval svou svědeckou výpověď, kterou musel podávat před dvanácti obžalovanými útočníky, její klient.

„Dokonce došlo k lehkému fyzickému střetu, když do něj pachatelé odcházející ze soudní síně strčili,“ podotkla. Takový výslech nejenže může svědka traumatizovat, ale ve výsledku hrozí, že kvůli strachu z odplaty nepodá úplnou výpověď, což může poznamenat i výsledek procesu.

Vzroste také finanční pomoc

„Podle nového zákona o obětech trestných činů by se klient nemusel s pachateli vůbec setkat, výslech by mohl probíhat s využitím speciálních výslechových místností nebo audiovizuální techniky,“ ocenila zákonnou novinku Kalibová.

„Nový předpis z dílny ministerstva spravedlnosti přináší poškozeným kromě výrazného rozšíření procesních práv i nová pravidla týkající se peněžité pomoci,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Robert Schuster. Systém posuzování, zda oběť na příspěvek má či nemá nárok, se jednak zrychlí, a navíc se zvyšuje i maximální výše této jednorázové pomoci.

Například znásilněná žena bude moci získat až 50 tisíc korun, pozůstalí po obětech vražd dokonce 200 tisíc korun.

„Ministerstvo spravedlnosti bude při posuzování žádostí vycházet z intenzity způsobené zdravotní újmy zachycené ve spisech orgánů činných v trestním řízení či v lékařské dokumentaci,“ podotkl Schuster.

Podle jeho slov poškození již nebudou muset prokazovat výši tzv. bodového hodnocení vytrpěné bolesti. Zatímco doposud mohli o peněžitou pomoc žádat pouze poškození či pozůstalí v případě, že oběti byla způsobena újma na zdraví či smrt, nově ji mohou využít také oběti sexuálních trestných činů a týrané děti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám