Hlavní obsah

Noční požár v srdci Beskyd. Hasiči do pralesa Mionší nosili vodu na zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horní Lomná
Aktualizováno

Celou noc zasahovali hasiči při požáru v národní přírodní rezervaci Mionší v srdci Beskyd. Požár zasáhl území o velikosti asi jednoho hektaru z celkového rozsahu 167 hektarů, které rezervace má. Příčina není jasná. Podle zástupce Správy CHKO za požár může zřejmě lidská nedbalost, do rezervace je přitom vstup zakázán.

Foto: HZS MSK

Požár v pralese Mionší

Článek

U požáru zasahovaly čtyři jednotky hasičů od prvomájového večera až do čtvrtečního rána. Událost nahlásil jeden z turistů, který požár v nepřístupných místech hluboko v pralese Mionší spatřil z nedaleké hory Kozubová.

„Hasiči se dlouhou dobu snažili dostat na místo požáru, využili pomoc policistů i správců rezervace. Hořící stromy a několik dalších ohnisek našli až v nejvyšším ochranném pásmu pralesa. Do těžkého terénu se nedokázali dostat s žádnou technikou, pro hašení tedy využívali zádové vaky naplněné vodou,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kohzák.

Několik stromů pokáceli

Několik hořících stromů museli po dohodě se správci rezervace pokácet. „Krátce před půlnocí ohlásil velitel dostatek sil a prostředků, další téměř tři hodiny hasiči nosili v zádových vacích na požářiště vodu a prostor prolévali. Hasiči z Dolní Lomné zůstali na místě zásahu na dohled až do ranních hodin, krátce před sedmou předali prostor správci národní přírodní rezervace,“ dodal Kozák.

Podle zástupce Správy CHKO Beskydy Tomáše Myslikovjana je zatím příliš brzy na zhodnocení následků požáru i na spekulace o jeho příčině. „Zatím jsem tam nebyl a informace o škodách jsou prozatím jen povrchní. V každém případě je jasné, že samo o sobě to hořet nezačalo,“ řekl.

Upozornil na to, že 1. května byl volný den a na hory vyrazila spousta lidí. „Přitom vstup do rezervace je ze zákona zakázán,“ dodal. V místech byl podle Myslikovjana ještě před týdnem sníh, a možná i proto se oheň tolik nerozšířil.

Prales Mionší se řadí mezi největší pralesy v Česku, je národní přírodní rezervací a nachází se asi kilometr východně od obce Horní Lomná na Frýdecko-Místecku. Území je nepřístupné veřejnosti, přístup k rezervaci je ale možný po naučné stezce zřízené před necelými dvaceti lety.

Související témata:

Výběr článků

Načítám