Hlavní obsah

Nezvaného nájemníka chtěl vyhnat vidlemi, dostal za to podmínku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Kámen ze srdce spadl při čtvrtečním verdiktu brněnského Krajského soudu Františku Hospůdkovi. Státní zástupce ho pohnal před soud za to, že zaútočil vidlemi na svého nájemníka, za což mu hrozilo až 20 let. Senát v čele s Milošem Žďárským však Hospůdku potrestal jen tříletou podmínkou, neboť obžalovaný vzal na muže vidle z omluvitelné pohnutky. Nájemník se svou družkou totiž důchodce předtím z jeho domku doslova vyhnal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

K soudu přivedla Hospůdku eskorta, po verdiktu odcházel jako svobodný člověk.

Článek

Ke konfliktu došlo v polovině září loňského roku v jedné z obcí na Třebíčsku. Hospůdka bydlel se svou přítelkyní ve svém domě, když za ženou přijel její pětatřicetiletý syn se svou družkou na Vánoce. Z jejich krátkého pobytu se nakonec vyklubaly měsíce, po které se mladý muž snažil důchodce vyštípat z jeho domu.

„Udělali ze mě bezdomovce. Nechtěli mě pouštět domů, musel jsem chodit po známých, abych měl kde hlavu složit. On byl příživník, lhář a vyžírka. Zažil jsem s ním peklo. Kdo to neprožil, nepochopí,“ hájil se devětašedesátiletý Hospůdka.

Nepracoval a hrál automaty

Jeho slova potvrzovala i matka napadeného muže. „Když syn přijel, bylo to dobrý. Ale pak nechtěli odjet. Syn byl nezaměstnaný, hrál automaty, živila jsem ho. Slyšela jsem, jak se syn s přítelkyní domlouvají, že Hospůdku z domu dostanou, i kdyby měla říct, že ji znásilnil,“ svěřila se u soudu žena.

Soužití nakonec vyvrcholilo tím, že mezi muži došlo ke konfliktu, kde hlavní roli hrály vidle. Napadený, který z útoku vyvázl s rankou na nose a odřenou dlaní, tvrdil, že se ho Hospůdka snažil bodnout do hlavy a břicha. Obžalovaný se naopak dušoval, že v průběhu hádky se o vidle jen přetahovali.

„Napadený sice vedl příživnický způsob života, ale i takoví lidé jsou chráněni zákonem a nelze jim sahat na život,“ argumentoval státní zástupce. „Kdyby mě někdo násilím vyhazoval z domu, taky bych se snažil i násilím dostat zpět,“ oponoval Hospůdkův advokát.

Soudce Miloš Žďárský konstatoval, že tvrzení napadeného muže o údajném zuřivém útoku vidlemi mohlo být teoreticky vedeno i tím, že chtěl dostat Hospůdku na dlouhé roky do žaláře a mezitím bydlet v jeho domě.

Návrat domů

„Abychom napadenému muži uvěřili, musel by být křišťálově čistým svědkem. A to není. Útok sice proběhl, ale máme důvodné pochybnosti, že se vše událo tak, jak napadený popisuje,“ vysvětlil verdikt Žďárský. Důchodce nakonec místo pokusu o vraždu potrestal za ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky.

Soud také Hospůdku propustil z vazby. Na otázku, kam půjde, důchodce odvětil, že přece domů. Jenže tam zřejmě stále sídlí i napadený muž.

„Nebojíte se, že se zase něco stane?“ ujišťoval se soudce Žďárský. „Už se to nebude opakovat,“ řekl Hospůdka a slíbil, že se k dalšímu konfliktu nenechá vyprovokovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám