Hlavní obsah

Neuznává stát. Soud poslal „živou bytost“ do vazby za jízdu bez řidičáku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlašuje se za „živou bytost“, na kterou se nevztahují zákony České republiky. Za jejich ignorování skončil ve středu Josef Sadovský z Plzně ve vazbě. Poslal ho tam zdejší soudu za opakované porušování zákazu řízení motorových vozidel.

Policisté přivádějí Josefa Sadovského k souduVideo: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Muž je sympatizant Společenství Prohlášených Živých Člověků, které odmítá státní řízení a řídí se lodním zákonem z roku 1666. Soudy v minulosti Sadovskému opakovaně ukládaly tresty zákazu řízení, které nerespektoval. Před dvěma týdny jej za to dokonce nepravomocně poslal na devět měsíců do vězení plzeňský okresní soud. Přesto muž znovu usedl za volant.

Matka je v sektě „živých člověků“, navzdory soudu tam odvedla i děti

Domácí

„V úterý 13. února zastavila ve Folmavské ulici v Plzni policejní hlídka motorové vozidlo Mercedes Benz Vito. Policisté z dostupných evidencí zjistili, že 59letý řidič má rozhodnutím soudu a magistrátu uloženy dva zákazy řízení, a to až do září letošního roku,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová s tím, že muži sdělili podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Státní zástupce pak podal k soudu návrh na uvalení vazby.

„Tomu jsem vyhověla s ohledem na to, že obviněný při svém postoji zřejmě nebude ani nadále respektovat uložený zákaz řízení. Tím by se opakovaně dopouštěl trestné činnosti,“ vysvětlila soudkyně Lenka Prýcová.

Odmítají identifikační průkazy

Už při odůvodnění posledního rozsudku předseda senátu Josef Prach vysvětlil, že na obžalovaného již nelze působit výchovným trestem. „Jeho postoj je takový, že může vše ignorovat a nemusí dodržovat nic. Takhle to ale nefunguje,“ řekl Prach.

Členové zmiňovaného kultu se cítí být suverénními „člověky“ a tvrdí, že stát jakožto pouhá korporace nad nimi nemá žádnou moc. Proto zpochybňují legitimitu státních institucí a odmítají také identifikační průkazy. Jako živé a suverénní bytosti jsou nezávislí na státu.

Matka je v sektě „živých člověků“, navzdory soudu tam odvedla i děti

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám