Hlavní obsah

Nenávistnými komentáři policisty o islámu se bude zabývat Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Případem policisty, který psal na Facebooku nenávistné komentáře o islámu, se bude zabývat Nejvyšší soud. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který nesouhlasí s tím, aby případ skončil jen jako kázeňský přestupek. Zeman navrhuje, aby Nejvyšší soud nařídil nové projednání kauzy u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí. Dovolání je dostupné na webu žalobců.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Zemana se policista zjevně dopustil hanobení vyznavačů islámu jakožto náboženství uznávaného i v Česku. Paušalizující a vulgární příspěvky psal na veřejném facebookovém profilu. Přirovnal islám k rakovině, psal o muslimských migrantech jako o nepřizpůsobivé parazitické entitě, jako o stvůrách.

„Jde zřetelně o výroky značně dehonestující, urážlivé a nenávistné, přičemž obsahově směřují vůči určité skupině osob právě pro její muslimské vyznání,” stojí v dovolání. To zmiňuje také četnost příspěvků, „excesivní vulgaritu” a „zcela nesmiřitelnou paušalizací ve vztahu k napadané skupině”.

Policisté z Orlickoústecka psali léta nenávistné komentáře o islámu

Krimi

Podle Zemana lze od pisatele příspěvků jako od policisty očekávat „lepší než obecné právní vědomí”. Vzhledem k profesi by měl mít také přehled o tom, že v Česku žijí tisíce lidí muslimského vyznání, aniž by se frekventovaně dopouštěli trestné činnosti spjaté s náboženstvím.

„Je zjevné, že islámskou víru na světě vyznává více než miliarda osob, přičemž náboženských radikálů, kteří islám pokřiveně interpretují, je pouhý zlomek z tohoto počtu,” napsali žalobci v dovolání.

Za nezákonné stíhání kvůli Základům tavhídu vysoudil arabista Sáňka dalších 200 tisíc

Krimi

Obecně lze podle nejvyššího státního zástupce akceptovat úvahy krajského soudu v tom směru, že islám je v některých aspektech či konkrétních projevech kontroverzním náboženstvím. Neznamená to však, že by bylo možné bagatelizovat nepřípustné hanobení jeho vyznavačů, včetně paušalizace a vulgarit. Takto nelze postupovat ani v liberální společnosti, v níž je třeba ctít pluralitu názorů, zdůraznil Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám