Hlavní obsah

Nefunkční registr zachránil ženě milion korun, o další peníze ale přišla

Falešní bankéři připravili dvaačtyřicetiletou ženu z Olomouce o více než čtvrt milionu korun. O další milion korun, který si chtěla půjčit a poslat také podvodníkům, nepřišla jen díky poruše na registru, kvůli níž si banka nemohla ověřit její bonitu. Právo o tom v pondělí informovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Minulý pátek odpoledne podle mluvčí ženu telefonicky kontaktoval jí neznámý muž, výrazně hovořící cizím přízvukem, který se jí představil jako pracovník banky. Během hovoru ji informoval, že patrně došlo k napadení jejího účtu.

„Následně přijala hovor od údajného bezpečnostního technika banky, který jí sdělil, že jí situaci pomůže vyřešit. Důvěřivé ženě řekl, že musí dojít k převodu peněz na rezervní a bezpečný účet banky,“ uvedla mluvčí.

Podle instrukcí se proto žena ihned vydala do olomouckého nákupního centra, zde zamířila k bankomatu a ze svého účtu postupně vybrala celkem přes 260 000 korun. Poté se přemístila k bitcoinmatu, do kterého celou hotovost pod přijatými QR kódy vložila.

„Podvodníci ženu přesvědčili, aby si zažádala o úvěr. Na pobočce banky se dozvěděla, že by měla možnost získat úvěr do výše jednoho milionu korun. Od dalšího neštěstí ji zachránila porucha centrálního registru, přes který si banka nemohla ověřit její bonitu,“ konstatovala Vaňharová.

Lidé by snad poslali peníze i na návrat z vesmíru, posteskl si policista nad podvody

Bezpečnost

V sobotu se žena s podezřením, že se stala obětí podvodníků, obrátila na policisty. Ti zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Pachatelům, pokud se je podaří vypátrat, hrozí až pět let vězení.

„Nereagujte na telefonní hovory, e-maily ani zprávy, ve kterých se vás snaží bankovní úředník či policista vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a jediná cesta k jejich záchraně je vklad do bitcoinmatu. Pamatujte, že bitcoinmat není bezpečná úschovna žádné banky,“ přidala radu na závěr policejní mluvčí.

Žena odkryla podvodníkovi z internetu svá hesla, přišla o 1,5 milionu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám