Hlavní obsah

Nechybovala, řekl soudu znalec o zdravotní sestře obžalované z ublížení pacientovi

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Výslechem soudního znalce pokračoval v pátek u Okresního soudu v Děčíně proces v případu muže, který ochrnul na podzim roku 2017 v děčínské nemocnici. Z ublížení na zdraví z nedbalosti byla obžalována zdravotní sestra Klára Vtelenská, která měla podle žalobce nyní 76letému muži tehdy píchnout neznámou látku bez vědomí lékařů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaná zdravotní sestra Klára Vtelenská svou vinu u soudu odmítla

Článek

K podání neznámé látky muži, který se do nemocnice dostal kvůli silným bolestem hlavy, mělo dojít 20. října roku 2017. Když muž ležel v nemocnici a bolesti nepřestávaly, zazvonil na sloužící sestru. Ta pak podle jeho výpovědi přišla se zřízencem a dala mu injekci. Muži pak začaly silné bolesti zad, nemohl hýbat nohama, ani se postavit.

Znalec z oboru zdravotnictví během páteční videokonference několikrát zmínil, že obžalovaná podle jeho názoru nechybovala, když pacientovi vpíchla do zad lék proti bolesti. „Léčba byla na místě, injekce byla správná indikace,“ řekl znalec.

V místě vpichu se poté poškozenému vytvořil velký hematom, musel být kvůli tomu dvakrát operován. Z nemocnice jel tehdy na kolečkovém křesle, dnes se jen těžko pohybuje s pomocí holí.

Zdravotní sestra, která expříteli záměrně vpíchla prošlý lék, vyvázla s podmínkou

Krimi

Znalec označil postup lékařů, kteří poškozeného operovali, za „naprosto správný.“ Současné potíže s chůzí poškozeného přisoudil podle svého názoru změnám v bederní páteři seniora, které způsobují bolesti nohou. „Má také pokročilou artrózu v obou kyčlích,“ zmínil znalec další zdravotní komplikaci poškozeného.

Vtelenská svou vinu u soudu odmítla, stejně jako již dříve Krajská zdravotní, pod kterou děčínská nemocnice patří. Podle obžalované muž po dobu její služby většinou spal, nabídla mu prý pouze čaj.

Obžalované hrozí za ublížení na zdraví z nedbalosti až roční vězení nebo zákaz činnosti. Spolupracovníci jí hodnotí jako velmi zkušenou a bezproblémovou sestru, se kterou se nikdy neřešilo sebemenší pochybení. Soudce odročil hlavní líčení na 22. února příštího roku, kdy by mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám