Hlavní obsah

Napadl muže, který ho vyrušil při sexu. Dostal čtyři roky

Právo, Patrik Biskup

Byla studená zimní noc, a tak se schovali pod schody v činžáku a začali souložit, aby se zahřáli. Z radovánek je vyrušil jeden z nájemníků, a protože si myslel, že jde o vykradače sklepů, zamkl domovní dveře a volal policii. V tu chvíli ho ale 30letý Václav Chaloupek srazil pěstí, chytl do kravaty a s nožem v ruce ho donutil odemknout. Pak se ženou utekli.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Václav Chaloupek mladší u soudu z roku 2016

Článek

Útočníka, který je synem stejnojmenného senátora a známého tvůrce televizních večerníčků, poslal plzeňský okresní soud na čtyři roky do vězení, když jeho jednání posoudil jako zločin vydírání a pokus ublížení na zdraví. Podle předsedkyně senátu Lucie Bočkové se obžalovaný dopustil protiprávního jednání ve zkušební době po podmíněném propuštění z vězení, kde si odpykával tříletý trest za loupež.

Rozsudek z letošního července, který má Právo k dispozici, je nyní pravomocný.

Incident se odehrál letos druhého ledna kolem páté ráno v domě v Sušické ulici v Plzni. „Když jsem šel ráno do práce a otevřel dveře bytu, slyšel jsem hekavé zvuky. Rozsvítil jsem domovní světlo, šel po schodech dolů a u podesty vchodových dveří do domu jsem zahlédl u výtahové šachty pod dalším schodištěm muže a zaslechl hlas ženy. Na zemi leželo platíčko prášků, nůž a šroubovák. Když jsem se jich zeptal, co tam dělají, tak na to nereagovali,“ vypovídal Milan M.

Útočníci zbili v Praze muže kvůli penězům, policie hledá svědky

Krimi

Pak si prý všiml, že jsou poškozené dveře do sklepa. „Myslel jsem si, že jsou to vykradači sklepů. Tak jsem řekl, že zavolám policii. Ten muž mi ale řekl, ať to nedělám. Já jsem ale stejně vytočil linku 158 a zamkl se s nimi uvnitř domu,“ pokračoval svědek. Když dvojice posbírala věci, tak ho obžalovaný napadl.

„Dostal jsem ránu do obličeje a sesunul se na zem. Pak mě chytil pod krkem do kravaty a s nožem v ruce mi řekl – dej mi klíče, nebo... Bál jsem se, že mě bodne. Tak jsem mu slíbil, že odemknu. Pořád mě držel v kravatě pod krkem a táhnul ke dveřím. Odemkl jsem a pustil je ven,“ popisoval svědek.

Prý ho napadl svědek

Chaloupek ale vinu razantně popřel. Tvrdil, že ho napadl svědek. „Byla nám zima. Neměli jsme kam jít, a proto jsme se schovali v domě. Seděli jsme na schodech, kouřili a pak začali souložit. Následně se rozsvítilo a přišel ten pán a začal nám vyhrožovat a nadávat. Říkal, že nás tady zamkne a zavolá policii, protože si myslí, že vykrádáme sklepy. Snažil jsem se mu vysvětlit, že tady nejsme pro to, abychom něco ukradli, ale že jsme se chtěli ohřát a souložili jsme. Ubezpečil jsem ho, že si posbíráme věci a vypadneme,“ vypovídal Chaloupek.

Se svědkem prý mluvil slušně a pořád se mu snažil situaci vysvětlit. „Když jsme posbírali všechny věci a chtěli odejít, chytil mě ten pán za ruku, strhl mě a oba jsme spadli na schody. Já se zvedl a utekli jsme pryč,“ dodal obžalovaný, kterého policie zadržela krátce po činu. Byl pod vlivem pervitinu.

Bachaři na Sokolovsku měli vězni zlámat žebra. Prý si stěžoval

Krimi

Soudkyně také upozornila na to, že Chaloupek ve zkušební době porušil i podmínky dohledu, kdy přestal docházet na probační a mediační službu. „Trestné činnosti se dopustil ve zkušební době podmíněného propuštění, kdy měl prokázat, že je schopen vést řádný život. Předchozí výkon nepodmíněného trestu odnětí svobody na obžalovaného zjevně žádný výchovný účinek neměl,“ podotkla předsedkyně senátu.

Chaloupka pustil podmíněně z vězení plzeňský okresní soud v roce 2018. Ze tří let za přepadení poslíčka s pizzou si odseděl rok a půl. Podle tehdejšího rozhodnutí soudce Jiřího Fikara splnil všechny předpoklady, aby mu mohl být zbytek trestu odpuštěn.

„Svým chováním a plněním povinností ve věznici prokázal polepšení a může se od něho očekávat, že v budoucnu povede řádný život,“ stojí v odůvodnění tehdejšího rozsudku.

Reklama

Výběr článků

Načítám