Hlavní obsah

Náměstkyni policejního šéfa stíhá policie

Novinky, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká policie opět podnikla další krok k tomu, aby ztratila už tak pokulhávající důvěru občanů. Ekonomická náměstkyně policejního prezidenta Ivana Pánková i přes pondělní obvinění z porušování povinností při správě cizího majetku nadále zůstává ve službě. Pánková měla pochybit při výběru firmy, která policii dodala naprosto nevyhovující pouzdra na pistole.

Foto: Dana Ehlová

Fotograf Miroslav Kolátor (vlevo) a galerista František Nagy (vpravo)

Článek

"Paní Pánková byla v pondělí obviněna a vyslechnuta," sdělil Právu tiskový mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka.

Na dotaz, proč zastupitelství o tak mimořádně závažné kauze neinformovalo média, Omelka odpověděl: "Poskytovat informace médiím není naše povinnost."

Vše navíc nasvědčuje tomu, že plukovnici nehrozí obvinění z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, i když by to podle mnohých právníků bylo logické. "Nemyslím si, že by to byla v tomto případě správná kvalifikace," uvedl Omelka s tím, že pokud bude Pánková odsouzena, hrozilo by jí až osm let odnětí svobody.

Podle informací Práva byl společně s Pánkovou obviněn i jeden z občanských zaměstnanců policejního prezídia.

Náměstkyně zůstává u policie

"Policejní prezident neshledal důvody k tomu, aby náměstkyni postavil mimo službu. Navíc to dělá jen v mimořádných případech závažného porušení přísahy. Postavení mimo službu podle jeho názoru není ani trest, protože policista bere základní plat a je doma," vysvětlila Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová s tím, že o celém případu mělo média informovat státní zastupitelstvo a ne policie.

Nekvalitní výbava policie

Při výběru zakázek pouzder na zbraně měla poslední slovo právě náměstkyně Pánková. Nakonec zvítězila před domácí značkou MLC Sport rakouská firma Sickinger, jejíž výrobky jsou nejenom dražší, ale podle stížností policistů i méně kvalitní.

"Pokud mám být slušný, tak se jedná o velice nekvalitní výrobek. Dokázal bych to popsat i barvitěji. Pistole se z pouzdra vytahuje velice špatně, navíc je tak tvrdé, že si o něj odřete ruku. My naštěstí nemusíme zbraň moc často používat, jinak by to bylo zoufalé," sdělil jeden z pražských policistů.

Pouzdra policisté dostávají spolu se zbraněmi. Pistole zajišťuje Česká zbrojovka, která však nevyrábí obaly na zbraně, takže se musely objednat zvlášť a do současné doby jich bylo vydáno více než patnáct tisíc.

Celým případem se zabývala inspekce ministerstva vnitra, která podala podnět k trestnímu stíhání. Nikdo z inspekce však není ochoten naprosto nic bližšího sdělit.

Reklama

Výběr článků

Načítám