Hlavní obsah

Náklaďákem zabil dítě, dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUTNÁ HORA

Milanu Jaklovi, který předloni ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku srazil avií dva sedmileté chlapce, uložil v úterý okresní soud v Kutné Hoře roční podmíněný trest a zákaz řízení auta. Jeden hoch na místě zemřel, druhý skončil v nemocnici. Státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala.

Článek

Kutnohorský okresní soud v roce 2004 řidiče úplně zprostil viny, ale krajský soud verdikt zrušil. Loni se nepodařilo vyvrátit obhajobu postavenou na tom, že Jakl měl u avie vadné brzdy. Do vozovky mu vběhli dva sedmiletí školáci, prý v době, kdy pro ně svítila zelená. Oba chlapce avie srazila. Sedmiletý Honzík byl na místě mrtvý.

Jakl se bránil tím, že se snažil brzdit od okamžiku, kdy na semaforu naskočila oranžová. Brzdné stopy se však nenašly. Jeho obhájce tak dokázal přesvědčit soudce, že technický stav vozidla byl otřesný. "Auto bylo časovanou bombou," řekl doslova právní zástupce Jakla.

Obecně ale platí, že za stav vozidla odpovídá řidič, takže vina firmy je velmi pochybná. "V podobných případech by mohlo pomoci snad jedině to, že řidič žádal opravy a zaměstnavatel je úmyslně neprovedl," podotkla policejní mluvčí Eva Brožová.   

Důkazy, podle nichž úterní soud rozhodoval, byly podle Jaklova advokáta Bohuslava Sedlatého zmatečné a nevěrohodné. "Z hlediska hodnocení se s nimi ale nakonec okresní soud vypořádal poměrně transparentně," zhodnotil dnešní verdikt.

Pochybné vyšetřování

Při obnovení hlavního líčení v lednu 2005 státní zástupkyně soudu nově předložila protokol o rozboru Jaklovy krve, podle nějž měl po nehodě v krvi 0,44 promile alkoholu. Dechová zkouška byla přitom negativní. Výsledky krevního testu jí dodatečně předal vyšetřovatel Miroslav Šanta s tím, že se o odběru řidičovy krve po nehodě dověděl prý až z rozsudku. Výsledek testu si proto sám vyžádal v Ústavu soudního lékařství.

Z dnešního jednání ale vyplynulo, že Jakla na odběr poslal údajně sám Šanta. Podle soudce se na nehodě podepsal i technický stav auta, řidič podle něj ale mohl vědět, že brzdy nejsou v pořádku. Za Jaklova spoluviníka pak soudce označil i jeho zaměstnavatele. "Kontrolám technického stavu vozidel nedává potřebnou péči a jsou zřejmě formální," řekl.

Je otázkou, proč a kdo měl zájem, aby se protokol o krevním rozboru ve spisu neobjevil, poznamenal soudce. Vyvolává to podle něj značné pochyby o postupu policie v celé kauze. Za nestandardní označil postup policie při vyšetřování nehody už dříve. Šantovi byl za závažné porušení služebních povinností nejprve snížen plat, k 31. prosinci loňského roku pak byl od policie propuštěn bez nároku na finanční náhradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám