Hlavní obsah

Na známého v Praze zaútočil trámem. Vraždit nechtěl, uzavřel soud a snížil trest na polovinu

Za útok dřevěným trámem na svého známého si odsedí Oldřich Fejtek (32) místo dvanácti jen šest let ve vězení. Vrchní soud v Praze ve středu vyhověl jeho odvolání a překvalifikoval čin z pokusu o vraždu na pokus o těžké ublížení na zdraví. Verdikt je pravomocný.

Eskorta odvádí Oldřicha Fejtka od souduVideo: Novinky

 
Článek

Fejtek zaútočil na poškozeného více než dvoukilovým dřevěným trámem loni v červenci v bývalém drážním domku, nyní víceméně squatu, nedaleko nádraží v pražských Modřanech. Muži zasadil asi osm ran - od hlavy až po nohy. Samotný průběh incidentu je ale poněkud nejasný, protože se svědci – zřejmě i vzhledem k vypitému alkoholu – ve svých výpovědích rozcházejí.

„Obdobné útoky mezi bezdomovci mají problematický způsob objasňování, protože většina aktérů je v podnapilém stavu,“ poznamenal soudce.

Soudy dospěly k závěru, že útoku předcházela hádka. Poškozený se podle některých svědků měl zastat jiného muže, se kterým se Fejtek hádal. „(Poškozený) byl drzej a obžalovaný ho párkrát majznul,“ vypověděl jeden ze svědků.

Měl prý strach

Fejtek připustil, že k napadení došlo, z jeho strany šlo prý ale o sebeobranu. „Chtěl bych říct, že svýho činu lituju. Nemělo se to stát, byl jsem opilej a vyprovokovanej,“ uvedl.

Poznamenal také, že poškozený je násilník. „Měl jsem z něj strach, proto jsem se bál, že mi ublíží,“ uvedl na závěr Fejtek a připomněl, že k hlavnímu líčení jeden ze svědků přišel zmlácený od poškozeného.

„Chtěl bych menší trest, kvalifikovat to jako těžký ublížení na zdraví. Jsem si vědomej toho, že jsem mu neměl ublížit. Lituju toho,“ zakončil řeč obžalovaný.

Podle odvolacího senátu Fejtek nechtěl vraždit, navíc dvoukilovým dřevěným hranolem poškozenému nijak těžce neublížil. „Ten předmět není ideální zbraní, zasadit s ním pádnou ránu je problematické. Rány žádná podstatná zranění nezpůsobily. Podle následků se jednalo pouze o razanci střední,“ konstatoval předseda senátu Jiří Lněnička.

„Máme za to, že pokud (obžalovaný) volil takovou sílu, aby smrtelný následek nezpůsobil, tak mu nelze klást za vinu, že byl s takovým následkem srozuměn,“ uzavřel soudce.

Fejtek byl původně obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví, pražský městský soud ale zejména po výpovědi znalce čin překvalifikoval na pokus o vraždu a uložil Fejtkovi dvanáctiletý trest. Odvolací senát se nakonec vrátil k původní kvalifikaci.

Odstěhuj se, řekli mu. Tak otce, bratra i sestru ubodal

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám