Hlavní obsah

Na přechodu srazil tři chodce a ujel, půjde do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Šedesátiletý Josef Skočil z Hořehled na Plzeňsku půjde na šestnáct měsíců do vězení za to, že srazil na přechodu matku s dítětem a dalšího muže. Za dopravní prohřešky má v trestním rejstříku už třináct záznamů. Po středečním jednání u plzeňského soudu mu tam tedy přibude další.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pirát silnic Josef Skočil půjde do vězení za to, že na přechodu srazil chodce a neposkytl jim pomoc.

Článek

Místo aby chodcům poskytl pomoc, zbaběle ujel. Policisté ho ještě týž den vypátrali. Pomohli jim přitom svědci, kteří si pamatovali poznávací značku vozidla. Skočil zapíral jak v přípravném řízení, tak i před soudem. Tvrdil, že s vozidlem nemohl jet, protože měl v té době vysloven zákaz řízení motorových vozidel.

Nehoda se stala 16. dubna na výjezdu z kruhového objezdu v Částkově ulici v Plzni. K přechodu se blížila červená felicie. Její řidič těsně před přechodem zpomalil až skoro zastavil.

„Předpokládal jsem, že zastavuje kvůli nám a společně se známou a jejím šestiletým synem jsme proto vkročili do vozovky. V tu chvíli auto prudce vyrazilo dopředu. Náraz mě vymrštil na kapotu. Řidič pokračoval v jízdě dál. Na kapotě mě vezl možná deset metrů, než jsem se překulil na zem. Přes čelní sklo jsem mu viděl do obličeje. Ten nikdy nezapomenu. Měl nepřítomný pohled, ani nemrkl. Ve tváři byl úplně bílý, měl jsem pocit, jako když se dívám smrti do očí,“ vypověděl před soudem Zdeněk Turek.

Od roku 1970 si Skočil za porušení pravidel silničního provozu odseděl 28 měsíců, dostal pokuty ve výši 60 tisíc korun, odpracoval více jak tisíc hodin veřejně prospěšných prací a celkový zákaz řízení motorových vozidel už činí 23 let.

„Stačila jsem jen vykřiknout bacha a vší silou jsem instinktivně vrazila do syna Štěpána. Ten přepadl na ostrůvek a auto ho jen tak tak minulo. Předtím srazilo mne a dalšího chodce,“ líčila před soudem další žena. Nikomu z nich se naštěstí nestalo nic vážného. Byli pouze potlučeni a v šoku.

Zapíral do poslední chvíle

Skočil při výpovědích obou poškozených jen nechápavě kroutil hlavou. Když dostal možnost se k tomu vyjádřit, řekl, že nikoho z nich v životě neviděl. „Ten den stálo mé auto zaparkované ve dvoře mého domu. Nikdo s ním nikam nejel. Z Plzně jsem odjížděl domů autobusem,“ prohlásil Skočil.

Policisté ale později při ohledání jeho vozidla našli stopy po škození, které odpovídaly střetu s chodci. Obžalovaný muž tvrdil, že vozidla sám poškodil svojí neopatrností, když montoval tažné zařízení. Soud mu ale neuvěřil.

Skočil si po středečním rozsudku nechal lhůtu na případné odvolání. Státní zástupce byl s trestem spokojen a odvolání se vzdal.

Reklama

Výběr článků

Načítám