Hlavní obsah

Příznivci Nočních vlků uctili památku padlých vojáků na Olšanských hřbitovech

Právo, Novinky, ok, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik desítek příznivců ruského motorkářského klubu Noční vlci se sešlo ve středu dopoledne před Olšanskými hřbitovy v Praze. Spolu s nimi tam jsou také odpůrci Ruska a prezidenta Vladimira Putina.

Příznivci Nočních vlků uctili památku padlých vojákůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Příznivci se sešli před jedenáctou hodinou, následoval pietní akt u Památníku vojáků Rudé armády. Poté se přesunuli na Klárov a k bývalému památníku maršála Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6. Mezi příznivci se objevil také poslanec Jaroslav Foldyna.

Na akci dohlíží několik desítek policistů včetně kriminalistů a členů antikonfliktního týmu. Odpůrci mají vlajky EU a NATO a také sochu nahého prezidenta Putina. Podle informací z místa byl kvůli neuposlechnutí výzvy již zadržen aktivista Jiří Černohorský.

„Policisté během dne budou dohlížet na několik akcí v souvislosti s Nočními vlky. Zatím vše probíhá bez problémů, policisté akorát zajistili jednu osobu, která si odmítala nasadit ochranu dýchacích cest. Následně ji převezli na služebnu,“ řekla Novinkám mluvčí policie Eva Kropáčová.

Noční vlky na pietě v Ostravě nahradili tuzemští motorkáři

Domácí

Proruští motorkáři se po poledni zastavili také u bývalého památníku maršála Koněva v Praze 6, kde nainstalovali papírovou sochu. Čekali tam na ně středočeští motorkáři s transparentem, který hlásal, že o Putinovy vlky zde nikdo nestojí.

Kolem stovky příznivců se sešlo už minulý pátek před památníkem Rudé armády v Komenského sadech v Ostravě. Původně měli na místo dorazit i motorkáři z kontroverzního ruského motorkářského klubu Noční vlci, ti ale do Česka nepřijeli kvůli přísným protipandemickým opatřením.

Tradiční jízda ruských motorkářů přes Českou republiku se nekonala ani v minulém roce, a to rovněž z důvodu pandemie koronaviru. Noční vlci pořádají jízdy Evropou do Berlína každoročně, přičemž evropské země tyto jízdy považují za provokaci a některé je hodnotí jako bezpečnostní riziko.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Odpůrci Ruska přijeli se sochou Vladimira Putina

Pro vstup do Česka aktuálně platí přísná pravidla. Přes hranice mohou vstoupit lidé jen v nezbytně nutných případech, zakázány jsou cesty za účelem turistiky nebo soukromé návštěvy bez závažného důvodu. Česká republika vyžaduje od cizinců také PCR testy. Právě to Noční vlky od cesty odradilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám