Hlavní obsah

Na Olomoucku havarovaly dva ultralighty

Právo, Miloslav Hradil
OLOMOUC

Dvě ultralehká letadla havarovala ve středu v Olomouckém kraji. Při nehodě v Hranicích na Přerovsku utrpěl pilot těžká zranění, nehoda mezi obcemi Moravičany a Mohelnice na Šumpersku se obešla bez zranění. Sdělila to ve čtvrtek severomoravská policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

Článek

Na letišti v Hranicích se stala nehoda okolo 19. hodiny. "Při vzletu ultralehkého letadla došlo ve výšce asi padesát metrů k vynechávání jednoho válce motoru. Osmatřicetiletý pilot se pokusil o návrat na letištní plochu. Letadlo spadlo z výšky asi 30 metrů na plochu letiště," uvedla mluvčí.

Pilot podle ní utrpěl otevřenou zlomeninu kotníku nohy a zlomeninu bederní páteře. Byl převezen vrtulníkem do olomoucké Fakultní nemocnice a lékaři odhadují jeho léčbu na asi osm týdnů. Na letadle vznikla škoda předběžně vyčíslená na 75 tisíc korun.

"Dosavadní šetření naznačuje, že pilot s letadlem nesprávně manévroval při vysazení motoru," poznamenala Bednarčíková s tím, že ke zkoumání byl zajištěn letecký motor. 

Letadlo se zachytilo pravým křídlem o zem

Již při startu měl ve středu ráno problémy se svým ultralehkým letadlem jednapadesátiletý muž z Izraele na poli u železniční trati mezi obcemi Moravičany a Mohelnice . "Při rozjezdu a odstartování letadlo vytočil vlevo. Policistům uvedl, že přitom došlo k překmitnutí letadla na druhou stranu a pravým křídlem zachytil o zem. Letadlo se otočilo kolem své osy o 180 stupňů a zapíchlo se přední částí do země," konstatovala policejní mluvčí.

Ke zranění osob nedošlo. Pilot byl se svým dvaašedesátiletým krajanem na turistickém letu. "Měli v úmyslu letět nad Uničov, Šternberk a poté se vrátit na letiště do Ústí nad Orlicí," uvedla Bednarčíková. Podle šumperské policejní mluvčí Lenky Maierové vznikla na letounu škoda za 450 tisíc korun. Šetření havárie pokračuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám