Hlavní obsah

Na Novojičínsku se objevil oranžový mrak

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

Kvůli oranžovému mraku, který se po neočekávané chemické reakci objevil v areálu firmy Christeyns ve Vítovské ulici v Odrách na Novojičínsku, zasahovali v pátek hasiči. Oderská radnice ráno kvůli úniku chemikálií pomocí obecního rozhlasu doporučila lidem omezit pohyb. Mrak vznikl při nečekané reakci chemikálií sloužících pro výrobu čisticích a pracích prostředků.

Hasiči řešili únik chemieVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

K úniku v areálu firmy došlo v šest hodin ráno. Na místo vyrazili hasiči v protichemických oblecích a odvětrávali prostory haly, ze které vyvezli na dvůr kontejner s chemickými látkami. „Uvnitř haly hasiči odstraňovali zbytky kapaliny na podlaze, když ji pečlivě ředili vodou,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Už na začátku nepředvídané reakce chemických látek zaměstnanci sami rychle odešli do bezpečí mimo areál, celý zásah se tak dosud obešel bez zranění. „Co v IBC kontejneru spolu zreagovalo a další okolnosti události jsou v šetření ve spolupráci s dotčenou firmou,“ dodal mluvčí hasičů.

„Vyrábíme prací prášky a čisticí prostředky už dvacet let a nikdy se nám nic takového nestalo. Vůbec netušíme, jak k tomu došlo,“ řekl jednatel firmy Patrik Žila. Dodal, že odborníci nyní budou zjišťovat, co se vlastně stalo a zda zaměstnanci dodrželi všechny předpisy a receptury. „Naštěstí nešlo o nebezpečné látky,“ řekl.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Ve firmě se vyrábí prací prášky.

Reklama

Výběr článků

Načítám