Hlavní obsah

Na náměstka pro službu kriminální policie je jediný kandidát. A byl v StB

Praha

Jediným kandidátem na náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování je podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého Zdeněk Laube. Ten už je několik let šéfem policejního Útvaru speciálních činností. Před rokem 1989 však pracoval pro komunistickou Státní bezpečnost (StB). Nastoupit by případně měl do června.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Tuhý

Článek

Tuhý by uvítal, kdyby se o funkci ucházelo více kandidátů, pokud je ale jen jeden, nebrání to tomu, aby jej posoudila odborná komise. „Pokud dospěji k závěru, že i tento kandidát je jediný, je pro mě výhodný a stane se součástí mého nového týmu, tak budu velmi rád,” uvedl. Tuhý tak doplňuje své nejužší vedení Policejního prezidia. Tento čtvrtek se již ujal funkce prvního náměstka Martin Vondrášek, který vedl pražskou policii.

Nový policejní prezident ale Laubeho a jeho kvality dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce obhajoval. Náměstek pro kriminální policii má být součástí nejužšího týmu policejního prezidenta, který nyní vzniká.

„Já se za něho (Laubeho) stavím. Pro mě je to velmi kvalitní manažer a dokazuje to celých 25 let, co funguje u novodobé policie,” řekl prezident Tuhý.

Laube působí u policie více než 30 let. Tuhý zdůraznil, že více než 25 let po pádu komunistického režimu by se neměl označovat za člověka spojeného s StB: „To, že některé policejní činnosti byly v dřívější době zařazeny pod Státní bezpečnost, ještě neznamená, že pracovaly na takovém útvaru, který by byl ohrožením pro současnou novou policii.” Tuhý dodal, že Laube prošel občanskými komisemi, jež posuzovaly možnost jeho dalšího fungování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám