Hlavní obsah

Na Náchodsku pobíhá opice, může být nebezpečná

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náchod

Náchodské policisty, sloužící na tísňové lince 158, překvapil v pondělí dopoledne telefonát dělníka ze stavby rodinného domu ve Zdoňově u Teplic nad Metují u polských hranic. Své oznámení totiž uvedl slovy: „Já si fakt nedělám legraci, ale vidím opici!“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zedník a jeho dva kolegové prý zprvu nemohli uvěřit vlastním očím, co za zvíře to uviděli běžet přes silnici a zmizet nahoře v koruně stromu. Až když se navzájem ujistili, že všichni spatřili stejného tvora, zavolal jeden z nich na policii,“ uvedla mluvčí náchodské policie Eva Prachařová.

Na místo vyrazila policejní hlídka, která propátrala označený porost, ovšem bez výsledku. Po vyptávání dalších lidí ve vsi se policisté ujistili, že se nejedná o žádný nejapný žertík nebo oznamovatelovy halucinace. I jiní svědci potvrdili, že po vesnici viděli pobíhat opici. Volně se pohybující zvíře prý mohlo být velké jako německý ovčák.

„Policisté obratem zavolali do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, zda jim nějaká opice nechybí. Po ujištění, že v žádném případě nechybí, pracovníci zoologické zahrady muže zákona varovali. Volně pobíhající opice takové velikosti může být pro lidi nebezpečná a projevovat se agresivně. A slíbili, že v případě potřeby pomohou s jejím profesionálním odchytem,“ pokračovala Prachařová.

Opice může pocházet z Polska

Policisté následně instruovali občany vesnice, aby při spatření zvířete okamžitě volali na linku 158. Před pokusy o kontakt s opicí důrazně varují i případné návštěvníky a turisty nedalekého Skalního města Adršpach.

„Majitelem spatřeného exotického tvora by prý mohl být nějaký tajný nezodpovědný chovatel, neboť každé takové oficiálně chované zvíře v České republice je registrováno. Je ale také docela dobře možné, že zvíře neznalé zeměpisu přešlo bez dokladů z vedlejšího Polska od tamějšího chovatele nebo ze soukromé zoo,“ dodala Prachařová.

Reklama

Výběr článků

Načítám