Hlavní obsah

Na družku a tetu šel s jateční pistolí. Svou výpovědí u soudu šokoval

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Neobvyklý případ pokusu o vraždu projednává od pondělí ostravský krajský soud. Obžalovaný muž z Opavska se zodpovídá z toho, že letos v dubnu zaútočil jateční pistolí na svou družku a její tetu. Muž se u soudu vytasil s takovou obhajobou, že tím všechny šokoval.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný v jednací síni ostravského krajského soudu.

Článek

Pokus o dvojnásobnou vraždu označil totiž za nešťastnou náhodu. Prý jen ženy bránil před neznámým vetřelcem, který se pohyboval po domě, a přitom obě své blízké zranil.

Incident se odehrál 8. dubna pozdě večer. Muž podle obžaloby vstoupil do místnosti, kde spala jeho družka s tetou. Ze šuplíku vzal jateční pistoli, kterou přiložil k hlavě družky a křičel, že ji zabije a že podpálí dům. Její teta se snažila incidentu zabránit, a tak muž podle obžaloby obrátil jateční pistoli proti ní a vystřelil v blízkosti její hlavy, přičemž ji zasáhl prorážecím trnem.

„Poté zbraň znovu nabil a přistoupil k družce, která se pokoušela tetě ležící na zemi pomoci,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský. Při zápasu znovu vystřelil a zasáhl do hlavy i družku. Následně přinesl kanystr s ředidlem, ale požár se mu nepodařilo založit, a tak z místa činu odjel autem do lesa, kde po později vypátral policejní psovod.

„Jen díky aktivní obraně obou poškozených a shodě šťastných nehod nedošlo k vážnějšímu zranění nebo smrti,“ tvrdí obžaloba. Obě ženy dosud trpí nejtěžší formou posttraumatické stresové poruchy, trpí nočními děsy a odmítají vycházet ven a stýkat se s lidmi. „Jedné z nich byla kvůli tomu přiznána invalidita třetího stupně,“ řekl zmocněnec zraněných žen.

Zranění jsem jim způsobil neúmyslně mým strachem, že na ně někdo útočí. To, jak je postavena obžaloba, že jsem je chtěl zabít, nemá žádnou logiku.
obžalovaný

Muž při svém prvním výslechu u policie odmítl vypovídat. Poprvé se hájil až nyní u soudu, kde uvedl, že mezi nimi byly dobré vztahy a neměl žádný důvod ženy napadnout. V osudnou noc se domníval, že se do domu někdo vloupal a pohybuje se v ložnici, kde ženy spaly.

Když do ložnice vešel, snažil se prý je proti neznámému vetřelci bránit. V místnosti byla tma a netušil, že útočí na své blízké. Později během své výpovědi zase řekl, že svou družku sice napadl, ale bylo to údajně proto, že se mu snažila zabránit v použití pistole vůči domnělému vetřelci. „Myslel jsem, že má glykemický amok,“ řekl na adresu napadené družky.

Úplnou korunu své obhajobě nasadil na konci své zmatené výpovědi, kdy vyslovil domněnku, že ženy byly s neznámým vetřelcem snad i nějak smluveny. „Napadlo mne, že mě chtěly zlikvidovat,“ řekl. „Zranění jsem jim způsobil neúmyslně mým strachem, že na ně někdo útočí. To, jak je postavena obžaloba, že jsem je chtěl zabít, nemá žádnou logiku,“ řekl.

Hlavní líčení pokračuje výslechy svědků a soudních znalců. Rozsudek by mohl být vyhlášen v polovině tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám