Hlavní obsah

Na Budějovicku vzplála skládka pneumatik, škoda 60 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Borovany
Aktualizováno

Rozsáhlý požár skládky pneumatik ve firmě na jejich recyklaci likvidovali hasiči u Borovan na Českobudějovicku. Plameny v noci na čtvrtek zasáhly plochu zhruba 100 krát 150 metrů. Do ovzduší se nakonec nedostalo nadlimitní množství škodlivin a zásah se obešel bez zranění, škoda je ale vysoká - vyšetřovatelé ji vyčísli předběžně na 60 milionů korun.

Požár pneumatik na ČeskobudějovickuVideo: HZS Jihočeského kraje

 
Článek

Dvacetimetrové plameny, desítky hasičů, hustý černý dým. Tak to vypadalo ve čtvrtek ráno u Borovan na Českobudějovicku, kde hořela skládka pneumatik.

Na místě zasahovalo několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří s plameny bojovali několik hodin.

„Hořet začalo kolem 1:45 hodin ráno a šlo o plochu asi jeden hektar. Na místo bylo vysláno i dvacet šest cisteren a vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Hasiči zřídili tři čerpací stanoviště na rybnících v okolí. Plameny dostali pod kontrolu až kolem 9. hodiny ráno. Škoda se odhadla na šedesát milionů korun,“ popsal zásah mluvčí hasičů řekl Vratislav Malý.

Kvůli možnému úniku škodlivých látek do ovzduší byla na místo povolána i chemická laboratoř, která monitorovala ovzduší. Starosta Borovan Vít Fialka Právu řekl, že obyvatele prostřednictvím sociálních sítí o požáru hned ve čtvrtek ráno informoval a doporučil nevětrat.

„Naštěstí poslední měření škodlivin ukázalo nízké koncentrace a vše je tak v normálu,“ zmínil starosta.

Příčinu požáru pneumatik, které byly uskladněné pod širým nebem, zjišťují vyšetřovatelé.

„Zatím nevylučujeme žádnou verzi, mohlo jít o technickou závadu, nedbalost i úmysl. Škoda byla vyčíslena na šedesát milionů korun, sto milionů je hodnota uchráněného majetku,“ vyčíslil Malý. Hasiči jsou stále na místě a požářiště budou monitorovat až do pátku.

Požár na ministerstvu zemědělství

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám