Hlavní obsah

Muž udusil družku, vrchní soud mu potvrdil 15,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 15,5 roku poslal za mříže ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci Dana Zatočila (50) za to, že zavraždil družku. Zároveň musí zaplatit téměř 440 tisíc korun jako náhradu nemajetkové újmy pozůstalým zavražděné. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 18. ledna, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Dan Zatočil u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Vše začalo v jedné z restaurací v Brně loni 14. července večer. Zatočil tehdy po celodenním požívání alkoholických nápojů nejprve na družku úmyslně vylil pivo, poté ji shodil ze židle na zem a tam do ní kopal. V dalším napadání nešťastné ženy mu zabránily přítomné osoby.

23. července však už takové „štěstí“ neměla. Agresor na ni zaútočil časně ráno po předchozí hádce v bytě v Brně, který společně obývali. V posteli jí pravou rukou zakryl ústa, současně zacpal nos a silně tiskl tak dlouho, až se přestala bránit a udusila se.

U VS se Zatočil domáhal vrácení věci KS. Tvrdil, že on nevraždil. KS se podle něj prý vůbec nezabýval otázkou, zda v bytě nemohl být někdo další. Argumentoval tím, že podle znalce žena mohla žít ještě v době, kdy on už byl v zaměstnání. Dále poukázal také na to, že jeho družka užívala léky na psychické problémy a také bolesti zad, přičemž pokud vynechá užívání těchto léků, může to vést ke kolapsu až kómatu.

VS však obhajobu neakceptoval. „Z důkazů jednoznačně vyplývá, že vraždil právě obžalovaný. Trest je zákonný a s ohledem na to, že Zatočil byl v minulosti již třináctkrát soudně trestán a vesměs také pro násilnou trestnou činnost, i přiměřený,“ řekl Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám