Hlavní obsah

Muž půjde za pobodání svého soka na osm let do vězení

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Čtyřiatřicetiletý Pavel Halík z Chrudimska by měl strávit osm let ve vězení s ostrahou za to, že se loni na Štědrý den pokusil zavraždit 37letého přítele své tehdejší manželky. Události předcházela dlouhodobá partnerská krize.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Odsouzený Pavel Halík v soudní síni.

Článek

Muže napadl Halík po předchozím pití alkoholu a kouření marihuany na dvoře domu na Chrudimsku, kde s poškozeným žila manželka obžalovaného. Tloukl ho pěstí do hlavy, pak z kapsy vytáhl vystřelovací nůž a opakovaně muže bodl. Jeden z útoků byl veden do oblasti břicha.

„Při poranění žaludku se jeho obsah vylil do břišní dutiny. Bez poskytnutí včasné pomoci by došlo ke smrti poškozeného,“ uvedla v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Nejprve neměl v úmyslu ho zabít, ale když se konflikt nevyvíjel podle jeho představ, vytáhl nůž.
soudce

Halík u soudu prohlásil, že se vinen necítí. Připustil, že chtěl přítele své ženy zbít, ale k jeho zranění prý došlo při potyčce, kdy se oba soupeři přetahovali o Halíkův vystřelovací nůž. To napadený muž odmítl s tím, že se snažil jen vykrýt útočníkovy rány pěstí a to, že Halík má nůž, zaznamenal, až když ucítil bodnutí.

Předseda trestního senátu Petr Mráka v odůvodnění řekl, že Halík poškozeného muže považoval za viníka své manželské krize a v kritický den se vydal za ním, aby se mu pomstil.

Kopnutí do břicha těhotné soud nepotrestal

"Nejprve neměl v úmyslu ho zabít, ale když se konflikt nevyvíjel podle jeho představ, vytáhl nůž. Dával slovně najevo, že hodlá poškozeného usmrtit, že je mu to jedno, že za to stejně dostane doživotí. Musel si být vědom, že pokud bodne člověka do břicha, může způsobit smrt,“ poznamenal soudce.

Senát naproti tomu Halíka nepotrestal za to, že při konfliktu kopl do břicha svou tehdejší těhotnou manželku, která chtěla svého přítele bránit. Mráka to odůvodnil tím, že tento útok nebyl podle znalců nijak intenzívní a žena neutrpěla žádné zranění.

Státní zástupkyně není spokojena

Součástí rozsudku je i povinnost obžalovaného podstoupit ústavní protialkoholickou léčbu. Halík také musí zaplatit poškozenému náhradu utrpěné škody i náklady, které na vyléčení zraněného vynaložila zdravotní pojišťovna.

Rozsudek není pravomocný. Faltusová, která navrhovala 12 roků vězení, s ním není spokojena a okamžitě se odvolala, Halík si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám