Hlavní obsah

Muž převlečený za ženu prchal 14 hodin před zatykačem prostějovskými kanály

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Ve složité spleti několika kilometrů kanalizace hledali v úterý dlouhých čtrnáct hodin policisté v Prostějově muže, který před nimi prchal v ženských šatech a s parukou na hlavě. Důvodem byl zatykač, který na něj vydal soud. Uprchlík nakonec skončil v poutech na pokraji vyčerpání.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Muž utíkal před policisty v Prostějově kanalizací.

Článek

„Začalo to půl hodiny po poledni kontrolou osobního automobilu Audi v Kralické ulici v Prostějově. Policisté si všimli, že spolujezdcem je muž převlečený za ženu, i s parukou a výrazným líčením. Ten se najednou rychle rozběhl, utíkal potokem do výpusti kanalizace, kam vlezl. Policisté ho pronásledovali, ale prchající zmizel,“ uvedl mluvčí policie František Kořínek.

„Z pátrací akce se nakonec vyvinula akce na jeho záchranu, protože po mnoha hodinách hrozilo podchlazení a vyčerpání,“ popsal mluvčí.

Do hledání se zapojily další hlídky, policejní psovod, pracovníci společnosti spravující kanalizační síť, strážníci městské policie a lidé ze Správy a údržby komunikací Olomouckého kraje. „Při jeho záchraně pomáhali i hasiči,“ uvedla jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Muž utíkal před policisty v Prostějově kanalizací

Policisté zjistili, že se jedná o jednačtyřicetiletého muže, na kterého byl Okresním soudem ve Vyškově vydán zatykač pro majetkovou trestnou činnost. Ve složitém a hodně rozvětveném kanalizačním systému trvalo policistům hodiny, než zachytili stopu utíkajícího. Po zjištění směru útěku mu pak již prakticky po celou dobu byli v patách a spouštěli se do kanalizačních šachet.

Situace se zdramatizovala, když se kvůli zúžení průměru kanalizace prchající musel pohybovat po čtyřech a pak i plazit. „Bylo nepravděpodobné, že by si ze své pozice dokázal otevřít na nějakém místě poklop šachty a sám vylézt. Pátrání postupovalo přes ulici Okružní, Šárku a k dálnici D46. Tam je kanalizace vedena pod středovým pruhem, takže jsme museli kvůli náročné operaci jeden pruh dálnice uzavřít,“ popsal Kořínek.

Konec akce ve tři ráno

Kanalizací prchal muž stovky metrů až k blízkosti čerpací stanice jižně od Prostějova. Tam se potrubí zúžilo tak, že již nemohl pokračovat a vracel se. „V šachtě u čerpací stanice policisté zjistili, že až tam se nedostal. Postupně se vraceli o několik desítek metrů zpět, kde muže našli na pokraji vyčerpání a podchlazeného. Z kanalizace se ho podařilo vytáhnout krátce před třetí hodinou v noci,“ dodal Kořínek.

Policisté muže zatkli, převezli na ošetření do nemocnice a později umístili do cely. Čeká ho eskorta k Okresnímu soudu ve Vyškově.

Reklama

Výběr článků

Načítám