Hlavní obsah

Muž chtěl podle obžaloby vysát z účtu advokáta bezmála dvě miliardy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na lavici obžalovaných u brněnského krajského soudu skončil dvaačtyřicetiletý Rudolf Klíma, kterého státní zástupce viní, že se společně s dalšími neznámými kumpány pokusil získat z úschovného účtu advokátní kanceláře téměř dvě miliardy korun. Klíma ve středu obžalobu jako celkově nesmyslnou odmítl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby se k účtu dostal v polovině července před čtyřmi lety.

„Obžalovaný vstoupil do bankovního systému prostřednictvím certifikátu a zadal inkasnímu systému neoprávněnou transakci v celkové výši 47,5 milionu euro. O dvě hodiny později pak zadal další neoprávněnou transakci ve výši 23,5 milionu euro. K dokončení transakcí nedošlo, neboť zaměstnanec advokátní kanceláře jejich provádění zastavil,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

V přepočtu na tehdejší kurz se tak muž prý pokusil získat přes 1,9 miliardy korun. Státní zástupce v obžalobě Klímovo údajné počínání ohodnotil jako podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému, vše navíc prý spáchal jako člen organizované skupiny.

Žalobce poslal k soudu podvod za 2,5 miliardy korun

Krimi

Klíma, jenž v současné době pracuje podle svých slov jako manažer v Dubaji, konstrukci státního zástupce šmahem odmítl. „Je nemožné, že bych se chtěl takto obohatit. Mělo to být realizováno přes účet u advokátní kanceláře, ale žádný příkaz v této výši tam nebyl autorizován. Já jsem navíc dostával jen náhledy k účtu a nemohl jsem s ním manipulovat,“ hájil se muž s tím, že dříve pracoval na velkých projektech včetně investic v zahraničí do obnovitelných zdrojů.

Policie viní podnikatele z podvodu s obchodními roboty, škoda je 1,5 miliardy

Krimi

Ve své obhajobě několikrát označil obžalobu za nepochopitelnou. „Nedovedu si to ani představit, to bych se musel domluvit s advokátní úschovou, a ještě by někdo musel zajistit dokumenty do banky. Nedokážu si představit, jak by chtěl někdo takovou sumu ukrást. Já to vidím tak, že se někdo naboural do systému banky,“ nabídl svůj pohled.

Senát v čele Petrem Jirsou bude v rozplétání případu pokračovat výslechem dalších svědků včetně zástupce banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám