Hlavní obsah

Muž a žena nezvládli sjezd z Dlouhých strání. Po pádu pro ně přiletěl vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Dva úrazy, cyklisty a jezdkyně na koloběžce, se staly tento týden na stejném místě pod Dlouhými stráněmi v Jeseníkách. V obou případech zamířil do hor i vrtulník leteckých záchranářů. Zranění skončili v nemocnici.

Foto: Horská služba Jeseníky

Zásah horské služby v Jeseníkách

Článek

Poprvé záchranáři zasahovali v pondělí vpodvečer. Horskou službu na místo vyslal dispečink linky 155 Olomouckého kraje. „Pán sjížděl na elektrokole, spadl a přivodil si otevřenou zlomeninu paže. Byli jsme u něj během několika minut a ihned začali s ošetřením. Mezitím dorazil vrtulník, dosedl u dolní nádrže a my jsme k nám dopravili lékaře. Ten pánovi podal tišící prostředky,“ uvedl zasahující člen Horské služby Jeseníky Roman Fišnar.

Netuším, kde jsem, asi umřu. Zbloudilého turistu v Beskydech našli díky západu slunce

Krimi

Pacient byl poté posádkou vrtulníku transportován na traumacentrum v Olomouci.

Tam také zamířila žena, která se zranila na stejném místě v úterý. „I ona sjížděla z Dlouhých strání a pád byl zřejmě dost prudký. Podle informací olomouckého dispečinku upadla do bezvědomí. S námi pak už komunikovala, ale měli jsme podezření na závažné vnitřní poranění hlavy,“ doplnil jiný zasahující člen HS Jan Macek s tím, že její přilba byla po nárazu rozbitá.

Foto: Horská služba Jeseníky

Zásah horské služby v Jeseníkách

Krásné letní počasí vábí denně do Jeseníků velké množství cyklistů, koloběžkářů i turistů. „V současných vedrech je například při nedostatku tekutin nebo při vysílení možné, že i během relativně bezpečného sjezdu se může zamotat hlava a dojde k nebezpečnému pádu. Na místě je tedy opatrnost i na klidných úsecích a dodržování všech zásad bezpečného pohybu na horském kole či koloběžce,“ upozorňuje náčelník jesenické HS Vítězslav Kaller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám