Hlavní obsah

Moderní metody usvědčily vraha po 18 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Deset let vězení dostal za vraždu stopařky, která se odehrála před 18 lety, šedesátiletý František Matoušek. Ten se nejdříve přiznal, později však výpověď odvolal a tvrdil, že byl k přiznání donucen. Jeho vinu dokázaly hlavně vědecké postupy, které se v 80. letech ještě nepoužívaly.

Článek

Zajímavé je, že soud už v roce 1989 Matouška osvobodil. Vrchní soud v odvolacím řízení celý případ vrátil k došetření, ale k ničemu to nevedlo. Nový proces začal až v roce 2003. 

"Případ byl tehdy souzen v Ústí nad Labem a figurovaly v něm hlavně nepřímé důkazy. V průběhu nového dokazování se objevily některé důkazy, které vedly v dubnu 2000 tehdy ještě Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem podat znovu obžalobu. Se vznikem krajů byl nyní případ předán do Liberce, protože se případ odehrál na Českolipsku," vysvětlila už dříve státní zástupkyně Hana Stejskalová.

Nové odborné posudky

Postupně byly zpracovány nové znalecké posudky v oborech, v nichž se ještě na sklonku 80. let vůbec nezpracovávaly, jako je například forenzní biomechanika.

Celé hlavní líčení muselo proběhnout znovu. Nově byl zpracován i znalecký posudek v oboru soudního lékařství, protože znalec, jenž zpracovával původní posudek, zemřel.

Oběť se nakonec utopila

Matoušek usmrtil 18letou učitelku mateřské školy v listopadu 1987. Dívka cestovala autostopem od své babičky ve Varnsdorfu do podnájmu v Litoměřicích. Matoušek jí podle obžaloby u obce Dolní Podluží na Děčínsku zastavil a jel s ní směrem na Nový Bor.

Po chvíli odbočil z hlavní silnice a nakonec zastavil u můstku přes říčku Kamenici na místě zvaném Pustý zámek. Tam sklopil přední sedadla ve své Škodě 120 a na provizorním lůžku začal stopařku líbat a osahávat. Aby dívka nekřičela, zakryl jí ústa a udeřil ji do hlavy, až upadla do hlubokého bezvědomí. Když se přestala hýbat, odvezl ji asi 700 metrů od místa činu a shodil ji do říčky Kamenice. Stopařka v ní utonula.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám