Hlavní obsah

Mladík půjde za ubodání vrstevníka do vězení na 7,5 let

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci ve středu zamítl odvolání devatenáctiletého Pavla Zapletala z Hluboček na Olomoucku a potvrdil mu trest 7,5 let vězení za ublížení na zdraví. Před třemi lety byl za tento skutek odsouzen pro vraždu k osmi letům vězení.

Foto: Miroslav Knotek

Vedení Městského obvodu Plzeň 3 přebírá potvrzení osvědčení kvality

Článek

Ústavní soud však letos tři roky starý rozsudek zrušil a zavázal čin posuzovat jako ublížení na zdraví, protože se neprokázal úmysl pachatele svoji oběť zabít. Zapletal před třemi lety při potyčce na vlakovém nádraží v Hlubočkách bodl do různých částí těla sedmnáctiletého mladíka. Ten na následky zranění zemřel po převozu do nemocnice.

Zapletal měl již dva týdny před osudným incidentem spor s bratrancem zabitého mladíka. Parta jeho vrstevníků si s ním proto chtěla vyřídit účty a jeden z útočníků Zapletala uhodil do hlavy a kopal do něj. Zapletal proto u soudu tvrdil, že jednal v sebeobraně, to však neuznal ani Ústavní soud.

Obhajoba považovala trest 7,5 roku za nepřiměřeně přísný, a proto žádala v odvolání o jeho zmírnění. Poukazovala na to, že obžalovaný byl napadený jako první a party svých vrstevníků se již několik dní obával. Nevycházel proto z domu, nebo si s sebou bral nůž.

Obhájce Zapletala ČTK nesdělil, zda bude znovu uvažovat o dovolání k Nejvyššímu soudu. Nejprve si hodlá prostudovat písemné zdůvodnění rozsudku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám