Hlavní obsah

Mladík pobodal v pražských klubech dva lidi, soud mu potvrdil 11,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáct a půl roku za pokus o vraždu a o těžké ublížení na zdraví bude pykat pětadvacetiletý Čech Vadym Syrda, který v pražských klubech pobodal dva lidi. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, když zamítl Syrdovo odvolání, a potvrdil tím listopadový rozsudek Městského soudu v Praze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Jednání obžalovaného nelze považovat za jednání v obraně,“ odmítl tvrzení Syrdova obhájce předseda odvolacího senátu Martin Zelenka s tím, že Syrda při pokusu o vraždu bodl poškozeného do krku, a tedy musel být minimálně srozuměn s tím, že může způsobit fatální zranění.

Podle Zelenky 11,5 roku dlouhý trest vězení nelze ani považovat za nepřiměřeně přísný.

Syrda nejprve v květnu 2022 vyhrožoval v bytě na pražském Smíchově na večírku smrtí jedné ženě, kterou za vlasy odtáhl z ložnice do obýváku, kde jí přiložil ke krku velký kuchyňský nůž a zároveň ji kousl do ucha.

Vystřelovacím nožem pobodal cestujícího a vyhodil ho z metra, soud mu potvrdil 11 let

Krimi

Dívce se podařilo z jeho sevření vymanit a utéct do koupelny. Syrda na ni potom křičel, ať otevře, že už ji teď nemůže pustit a bude ji muset zabít. Poškozené nakonec pomohla z bytu utéct další návštěvnice večírku.

Loni v únoru se pak Syrda v klubu Friends v centru Prahy pohádal s jedním starším mužem, který se bavil s jeho přítelkyní, a vyhrožoval mu, že ho pobodá. Což následně i učinil, když mu vrazil nůž do žeber, do kterých ho navíc ještě praštil, a začal se s mužem rvát.

Během rvačky Syrda muže rovněž kousl, tentokrát do brady. Potyčka skončila poté, co mezi ně kdosi stříkl pepřový sprej, a Syrda z klubu odešel. Pobodaný konflikt údajně s policií řešit nechtěl.

Můj mandant nejednal s rozmyslem, nechtěl poškozeného zavraždit, měl v rukou kelímky, nejednal za účelem zbavení života člověka
Syrdův obhájce

K pokusu o vraždu došlo o dva týdny později, když se obžalovaný pohádal v klubu Cross v Holešovicích s dalším mužem, kterému ukradl tři zálohované kelímky na pivo a odmítl je vydat.

Syrda se s mužem kvůli kelímkům porval a během rvačky vytáhl zavírací nůž, kterým ho bodl do krku.

Pobodaného muže převezla záchranka do Nemocnice na Bulovce, kde mu včasným zákrokem zachránili život. Syrda mezitím z klubu utekl a policie ho zadržela druhý den.

Vraždit prý nechtěl

Syrda činy nijak nepopíral, podle něj se ale odehrály jinak a za jiných okolností. Jeho obhájce při odvolacím jednání vypíchl zejména třetí čin, který podle něj nebyl pokusem o vraždu, ale maximálně nepřiměřenou obranou, případně těžkým ublížením na zdraví.

„Můj mandant nejednal s rozmyslem, nechtěl poškozeného zavraždit, měl v rukou kelímky, nejednal za účelem zbavení života člověka,“ uvedl při odvolání Syrdův obhájce.

Podle soudů v Syrdův prospěch hovořila leda jeho dosavadní bezúhonnost. Mezi přitěžující okolnosti na druhou stranu patří jeho nedostatek kritického nadhledu nad svým jednáním či lítost.

Uvědomuju si, že musím nést odpovědnost za své činy, ale nikomu jsem opravdu, opravdu nechtěl ublížit
Vadym Syrda

Tu projevil podle městského soudu maximálně tak nad sebou samým nebo nad situací, do které se dostal sám svým jednáním.

„Uvědomuju si, že musím nést odpovědnost za své činy, ale nikomu jsem opravdu, opravdu nechtěl ublížit,“ prohlásil na závěr odvolacího jednání Syrda.

Byť tvrdil, že nechce své jednání svádět na alkohol, hájil se, že veškeré jeho přehnané reakce byly alkoholem způsobeny. Před pokusem o vraždu prý vypil lahev vína, lahev rumu a asi sedm piv. Nůž u sebe prý nosil, protože byl v minulosti několikrát napaden a pořezán.

Soudu se Syrda rovněž svěřil, že od té doby, co je ve vazbě, rok nepije a cítí se skvěle. Navíc prý začal studovat filozofii a psychologii, „aby se rozvíjel“.

V rámci závěrečné řeči Syrda apeloval na odvolací soud, aby využil veškeré své kompetence: „A rozhodl tak, aby to vedlo k mojí nápravě.“

Muž v Praze pobodal druhého a dal se na kole na útěk

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám