Hlavní obsah

Mladík, který v Praze zabil útočníka, jednal v nutné obraně

Právo, ČTK, Petr Kozelka
Brno

Student z Ázerbájdžánu, který v roce 2010 v Praze po hádce zabil nožem jiného cizince, zůstane bez trestu. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce, a potvrdil tak verdikt, podle kterého mladík jednal v nutné obraně. Bránil se totiž přesile útočníků.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K bitce došlo před čtyřmi lety v pražské ulici Nekázanka. Mladík se tam dostal do hádky se čtyřmi muži, které rozpálilo to, že v baru, kam se přišli napít, se už nenalévalo. Celá pětice po chvilce vyšla z podniku a hádka pokračovala na ulici. Pro mladíka přijel před restauraci jeho kamarád a chvíli to vypadalo, že spor skončí smírně. Mladík už sedal do auta, když skupinka začala vulgárními výrazy označovat jeho matku a muži vykřikovali, že je potřeba všechno vyřešit hned na místě.

Mladík proto z auta znovu vystoupil, jenže tentokrát už v ruce svíral zavírací nůž. Pak události nabraly rychlý spád. „Po krátké chvíli, v rozrušení vyvolaném předchozím napadáním, reagoval na fyzické napadení ze strany jednoho z mužů dvěma ranami nožem do rozhraní bederní a hýžďové krajiny,“ popsal krvavé drama mluvčí NS Petr Knötig.

Pobodaný muž se dal rychle na útěk, ale jeden z jeho kumpánů chtěl kamaráda pomstít a na mladíka se sám vrhl. Během chvilky se odpotácel s dvěma ranami nožem do stehna. Bohužel jedna rána zasáhla tepnu a pobodaný muž v nemocnici zemřel kvůli masivní ztrátě krve.

Původně dostal dvouletý trest 

Mladík nejprve dostal dva roky natvrdo, odvolací Městský soud v Praze jej ale obžaloby zprostil s tím, že se jednalo o nutnou sebeobranu. Proti tomu se ale postavilo Nejvyšší státní zastupitelství, které podalo dovolání k NS.

„Prvotní fáze konfliktu, již se pokoušel obviněný smírně vyřešit, byla ukončena tím, že obviněný nastoupil do vozidla, a v tento časový okamžik nelze další verbální projevy agrese poškozených považovat za hrozící či trvající útok. Obviněný však i přes tuto 'přetržku' konfliktu reagoval tak, že z vozidla již ozbrojený vystoupil, aby konflikt 'dořešil'. Svým opětovným vstupem do konfliktu po vystoupení z vozidla vyjádřil vůli v něm i nadále pokračovat,“ argumentovalo státní zastupitelství.

NS ale dovolání smetl ze stolu. „Obviněný čelil útoku více útočníků, kteří odmítli jeho návrh na smírné řešení. Tedy jednal v nutné obraně, nesnažil se cíleně zasáhnout místa, kde jsou uložené životně důležité orgány a snažil se pouze odvrátit útok na svoji osobu,“ dodal Knötig.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám