Hlavní obsah

Mladík devatenácti ranami ubodal muže, protože se lekl. Soud mu snížil trest z 15 na pět let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Z původních patnácti let na pět snížil ve středu pražský vrchní soud trest Ondřeji Kosovi (20) za ubodání bezdomovce. Opilý Kos ubodal muže devatenácti ranami. Podle svých slov i názoru odvolacího soudu jednal ale v „silném rozrušení, ze strachu a úleku“, což soud vedlo k překvalifikování činu z vraždy na zabití. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Ondřej Kos u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Máme za to, že takto zjištěný skutkový stav je prokázaný a odpovídá provedeným důkazům. Spouštěcím mechanismem nebyla nějaká agresivita, která by byla v obžalovaném, ale byla to situační záležitost a na vyvolání se musel podílet i poškozený,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička s tím, že Kos jednal v rozrušení a úleku, protože podle soudu ho poškozený „zatahal za oděv“, což ostatně Kos uvedl už při hlavním líčení.

„Nelze se tedy divit, s ohledem na osobnost obžalovaného, že to v něm vyvolalo úlek a strach,“ podotkl Lněnička a dodal, že obžalovaný „neměl příliš na výběr“.

Strašně jsem se lekl, řekl u soudu mladík, který 19 ranami ubodal bezdomovce

Krimi

Kos se onoho říjnového dne loňského roku setkal se svou bývalou přítelkyní, což ho prý vystresovalo. Navíc se mu následně nevydařilo obchodní jednání. Navečer šel se svou známou do baru, kde se jí zeptal, jestli se s ním nechce vyspat. Po odmítavé reakci se šel prý projít. Zabrousil k potemnělému místu u Botiče v pražských Vršovicích, kde narazil na cizího muže.

„Byla tam strašná tma, potom se před mnou ten chlap objevil, já jsem se strašně lek, vytáh jsem nůž. Říkal jsem si, co po mně může ten chlap chtít. Tak jsem ho bodnul nožem, nevím, kolikrát jsem ho zasáhnul,“ popsal v červnu u městského soudu Kos. Mladík bezdomovce podle pitvy bodl nejméně devatenáctkrát.

Naštvaný na celý svět

Podle znalců mohla antidepresiva, která bral, znásobit účinek požitého alkoholu a vyvolat nepřiměřenou reakci. Mohl se tak prý cítit více ohrožen, než ve skutečnosti byl.

Mladík přestal bodat, až když muž klesl na zem. Oběť nechal na místě, pomoc nevolal prý proto, že „nevěděl, jaké škody muž utrpěl“. Zavřel nůž, dal si ho do kapsy a odešel domů. Tam si jeho matka všimla, že je celý od krve, a zavolala proto policii, která si pro mladíka přijela.

Pobodaný muž mezitím vykrvácel. „Nevím, proč se to stalo. Vůbec jsem to nechtěl způsobit. Byl jsem naštvanej na celej svět i na sebe,“ pronesl v červnu Kos.

Strašně jsem se lekl, řekl u soudu mladík, který 19 ranami ubodal bezdomovce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám