Hlavní obsah

Mladí řidiči jsou častými viníky nehod

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Řidiči ve věku do 25 let způsobili loni 10 051 nehod a zavinili při nich smrt 94 lidí. Letos do konce července zahynulo při nehodách těchto motoristů 40 lidí a 136 bylo těžce zraněno.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Mladí řidiči mají sice kratší reakční dobu, příliš však riskují a překračují rychlostní limity. Výjimkou u nich není posílání SMS zpráv a telefonování za volantem ani požívání alkoholu a drog. Vliv alkoholu či návykových látek byl loni zjištěn u každé páté smrtelné nehody, kterou způsobili,“ upozornil na čtvrteční tiskové konferenci vedoucí oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Mezi akce, které mají mladým pomoci vypěstovat si správné návyky za volantem, patří program bezplatných zdokonalovacích kurzů pro řidiče do 24 let, který v celém světě organizuje automobilka Ford.

„Účastníci se v kurzech učí, jak bezpečně ovládat vůz,“ řekl ředitel vnější komunikace Fordu ČR Martin Linhart. Ford uspořádá 6. až 8. září kurs na polygonu S-Drive v Hradci Králové. Zájemci se ještě mohou přihlásit na www.forddsfl.cz. Podmínkou je věk od 18 do 24 let a řidičský průkaz.

Vzhledem k varujícímu vývoji nehodovosti se mají přitvrdit i postihy za přestupky. „Součástí chystaného nového bodového systému bude řidičák na zkoušku,“ sdělil Neřold. Místo 12 bodů, což je hranice pro odnětí řidičáku na rok, má začínající motoristy čekat totéž, když se jim na kontě navrší šest bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám