Hlavní obsah

Metylalkoholoví spolupachatelé se z trestu jen tak nevyvlíknou

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé teď po hospodách často nad vínem a pivem mudrují, že ti, kteří prodávali smrtící alkohol a byli dopadeni, se z vězení nakonec nějak vykroutí. Jenže mít v tom prsty a usilovně ze sebe dělat jen malou rybu, tedy spolupachatele, ve skutečnosti stejně nepomůže.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Všichni ti, kteří jsou dopadeni a budou souzeni v souvislosti s metylovým útokem, nemají moc velkou šanci před vězením vykličkovat. Vyplývá to z judikatury našich soudů.

Už v případech menšího rozsahu, kdy jde „jen“ o krácení daně, je i pro spolupachatele výroby a distribuce nelegálního alkoholu v zákoně nachystáno minimálně pět let naostro. Může se to vyšplhat na deset až dvanáct let.

Nejvyšší soud například už loni odmítl dovolání tříčlenné skupiny spolupachatelů odsouzených za podíl na výrobě nelegálního tvrdého alkoholu. Zuby nehty se odvolávali i k vrchnímu soudu a zpochybňovali důkazy, aby nemuseli za katr.

Trojlístek z Ostravy se bránil zuby nehty

Opět, stejně jako dnes, se jednalo o severní Moravu. Krajský soud v Ostravě už v roce 2009 v této věci uznal vinnými trojici pachatelů z krácení spotřební daně, tj. daně z lihu, o více než sedm miliónů korun. Bránili se, že do záležitosti byli zataženi, a tak to dostal na stůl Vrchní soud v Olomouci. Ten jim ale nevyhověl.

Věděli, že jde o závadné látky

„Z popisu skutkových okolností vyplývá společný úmysl jednotlivých obviněných. Každý z nich si musel být vědom toho, že neoprávněnou výrobou alkoholických nápojů dojde ke zkrácení spotřební daně, a jejich koordinovaná činnost k tomu směřovala,“ pravil následně Nejvyšší soud.

Trojlístek vyráběl alkoholické nápoje neoprávněně označené etiketami jiných výrobců. „Používali líh pro průmyslové účely, znehodnocený pro běžné užívání látkou Bitrex. Neoprávněně jej dováželi z Polska,“ shrnuje kauzu Nejvyšší soud.

Obvinění si podle něho byli vědomi, byť byli jen spolupachateli, že tyto nápoje mohou obsahovat zbytkové zdravotně závadné látky (metanol a propandiol).

Všechny nechytili

Jejich vědomá vzájemná spolupráce spočívala v zajištění uskladnění lihu, v odstranění jeho hořkosti, v přečerpávání, přefiltrování, ochucování tohoto lihu a v plnění do lahví s etiketami, zátkování a distribuci.

„K realizaci si pronajali nebytové prostory. Jeden z obviněných odvážel vyrobené alkoholické nápoje nezjištěným odběratelům, přičemž s dalším obviněným je odváželi také do dalších nebytových prostor v Královéhradeckém kraji,“ popisoval soud. Za to je Krajský soud v Ostravě v únoru 2010 poslal natvrdo do věznice s ostrahou na pět let. Nejvyšší soud to v tomto procesu zcela bez výhrad potvrdil, a to bez možnosti dalšího odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám