Hlavní obsah

Martin Michal: za všemi pomluvami stojí Jiří Vondráček

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 5 začal ve čtvrtek projednávat případ dvou bývalých novinářek bulvárního časopisu Spy, Gabriely Wolfové a Alexandry Geislerové-Šeflové. Redaktorky jsou obžalovány z pomluvy manžela Heleny Vondráčkové Martina Michala. Žaloba oběma bulvárním novinářkám klade za vinu, že napsaly článek, kde uvádějí nepravdivé informace o tom, že daňová poradkyně a účetní Vondráčkové je milenkou Michala.

Článek

Samotnou Wolfovou žaloba viní i z toho, že popsala, jak měl Michal jako manažer Vondráčkové na poslední chvíli zrušit její charitativní koncerty kvůli finančně lukrativním zakázkám. Další její článek popisoval, jak Michala 20. dubna 2003 zatkla a obvinila policie a vzala jej do vazby. Po třech dnech měl být podle Spye propuštěn na kauci, kterou zaplatila jeho manželka.

Nepravdivé články vyšly v roce 1994 a oběma novinářkám za ně hrozí až dva roky vězení. "Je mi smutno, že vůbec k něčemu takovému došlo. Ve všech výsleších, jak obžalovaných, tak svědků, padlo jméno bratra mé ženy, Jiřího Vondráčka. Jako obratný manipulátor využil některé hlupáky a proto ty články vyšly," řekl Právu Michal, kterému se prý potvrdilo podezření, že za nenávistnou kampaní stojí jeho švagr.

Texty se výrazně měnily

Redaktorky se hájily tím, že napsaly verze článků, jejichž obsah prý nadřízení stejně jako jindy bez jejich vědomí výrazně změnili. "Netušila jsem, v jaké podobě článek vyjde. Stalo se mi mnohokrát, že jsem text, který jsem napsala ve finální podobě, vůbec nepoznala," hájila se Wolfová. "Nejsem přímo autorkou článku, pouze jsem připravovala podklady. Do textu pak zasahoval editor, šéfredaktor nebo jeho zástupce," uvedla její kolegyně Geislerová-Šeflová.

Občanskoprávní soud nedávno týdeníku uložil, aby Michalovi zaplatil za totéž satisfakci ve výši 100 000 korun. Michal, Vondráčková i jejich účetní byli vyslechnuti jako svědci. Články jim všem prý údajně znepříjemnily život. "Ptali se mě na to i v zahraničí. Asi nemusím uvádět, že mě podobné lži připravují o část fanoušků," řekla Vondráčková.

Soudkyně Vanda Činková jednání odročila na 25. srpna. Vondráčková s Michalem vedou boj s bulvárem už dva roky. Nedávno stanul před trestním senátem šéfredaktor Blesku. Je obžalován za to, že zveřejnil fotografii vily Vondráčkové na Floridě, aniž k tomu měl svolení autora snímku Michala.

Kromě pravomocné výhry nad Spy Vondráčková nepravomocně vyhrála s bulvárním tiskem již několik sporů na ochranu osobnosti. "V našich soudních přích nejde o to, kolik vysoudíme, peníze jsou stejně na dobročinné účely, ale o právo. My nedokážeme prostě koukat na lži a urážky ohledně velmi intimních věcí, které vycházejí," svěřil se Michal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám