Hlavní obsah

Lupič vyměnil rukojmí za policistu

Novinky, Milan Vojtek, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Břeclavským policistům se stále nepodařilo lapit 18letého mladíka z Lanžhota, který stihl v noci na středu přepadnout místní benzínku a při útěku pronásledován hlídkou vzít rukojmí, kterého později vyměnil za policistu. Po jeho propuštění zmizel v ulicích. Policie také odpoledne dementovala zprávu, že muž prchá v bílém vozidle taxislužby značky Ford Sierra.

Foto: Václav Vlasák

Lavička Kadaně při hecování před zápasem. Zleva: vedoucí mužstva Luděk Pardubský, Daniel Podroužek, David Perestjuk a Jakub Kiliján.

Článek

"Ford jsme našli nabouraný v jednom autoservisu v Čechách. Vůz tam je na opravě již delší dobu, tudíž pachatel s ním ani nemohl ujíždět," upřesnil náměstek břeclavského policejního ředitele Jan Cupal. Mladík tedy ujíždí v autě neznámé značky.

Vše začalo přepadenou benzínkou

Dramatická honička, kvůli které je celé Břeclavsko v pohotovosti, začala kolem třetí hodiny ráno. Lupič podle obsluhy přistoupil k pultu a řekl pracovnici pumpy, aby mu vydala peníze. V ruce přitom třímal zbraň. Ani nepočkal na reakci, z pokladny sám vytáhl hrst bankovek - necelých 20 tisíc korun, a utekl.

"Bezprostředně poté zmáčkla pracovnice tísňové tlačítko a telefonicky oznámila přepadení na policii," řekl jeden ze zaměstnanců benzínky.

V té době už policisté uzavírali okolí pumpy a zahájili pátrání po ozbrojeném lupiči, který zmizel v centru Břeclavi.

První rukojmí mu vstoupil sám do cesty

Jedné hlídce se ho podařilo zastavit, mladík se ale dal na útěk. "Když jej strážníci vyzvali k předložení osobních dokladů, vytáhl zbraň a začal utíkat. Strážníci však podle zákona smí použít zbraň jen v ohrožení života a taková situace při jeho útěku nenastala. Pronásledovali jej a křičeli, aby zastavil, nebo budou střílet. On jim na to řekl, tak mě zastřelte a prchal dál," řekl velitel Městské policie v Břeclavi Bohumír Smola.

Právě v tento okamžik si vzal první rukojmí, muže, který nedbal varování strážníku a sám vstoupil mladíkovi do cesty.

Podezřelý se pak pistolí snažil přesvědčit taxikáře, aby jej odvezli, ale nepochodil.

Zmizel v Břeclavi

"Na pěší zóně se mu podařilo rukojmí vyměnit. Novým rukojmím se stal policista," potvrdila policejní mluvčí Julie Vymyslická. Nakonec se mu podařilo usednout za volant jednoho auta, v němž projel několika obcemi okresu. Pak se vrátil do Břeclavi, vystoupil a zmizel.

Oba unesení vyvázli bez zranění. Ozbrojený mladík je podle policie nebezpečný. Případní svědci mohou volat na linku 158 nebo na břeclavské policejní oddělení, které má telefonní číslo 974632111.

Reklama

Výběr článků

Načítám