Hlavní obsah

Libereckou spalovnu zachvátil požár

Právo, Novinky, ČTK, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Spalovnu komunálního odpadu společnosti Termizo v centru Liberce zachvátil v sobotu krátce před půl druhou odpoledne požár. Oheň, jenž vzplál v budově spalovny, se podařilo dostat pod kontrolu po třech hodinách.

Foto: Barbora Silná, Právo

Zásah hasičů u spalovny

Článek

Samotný požár nebylo z okolí areálu vidět. Z prostor se ale valil štiplavý dým, který nesl vítr směrem na centrum Liberce. Podle hasičů, kteří na místě zasahovali, začalo hořet v zásobníku odpadu, který je v útrobách spalovny.

„Zatím toho o požáru mnoho nevíme, ale hoří v místech, kde se komunální odpad skladuje. Je to uvnitř budovy a na místě je šest hasičských jednotek,“ řekla po 14. hodině mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková.

„Likvidace požáru potrvá, protože uhašení odpadu je vždycky komplikované,“ podotkl jeden ze zasahujících hasičů. Ti na místě pracovali v dýchacích přístrojích a použili odsávač kouře. 

Foto: Barbora Silná, Právo

Zásah hasičů u spalovny

:. Zásah hasičů u spalovny

FOTO: Barbora Silná, Právo

Požár se podařilo dostat pod kontrolu pod třech hodinách. Hasiči bagrem vyváželi hořící odpad na dvůr, kde ho prolévali proudy vody. Vodu na hašení ohně si hasiči brali přímo z řeky Nisy, která protéká v těsné blízkosti samotného areálu.

Na místě zůstávalo osm jednotek. Žádné škodlivé látky do ovzduší podle hasičů neunikly.

Foto: Barbora Silná, Právo

:. Zásah hasičů u spalovny

FOTO: Barbora Silná, Právo

Liberecká spalovna patří k nejmodernějším zařízením svého druhu v České republice a v provozu je dosud necelých deset let. Zařízení, které může ročně zlikvidovat 96 000 tun odpadů, vyprodukuje 650 000 gigajoulů tepla a 8000 megawattů elektřiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám